Alpinisti

Alpinistički odsjek HPD “Željezničar”osnovan je 15. 02. 1950. u Zagrebu i od tada neprekidno djeluje. Godine 1969. AO Željezničar bio je jedan od najuspješnijih alpinističkih odsjeka u bivšoj Jugoslaviji a lijepih uspjeha bilo je i kasnije. Osim alpinizmom, u većoj ili manjoj mjeri Odsjek se bavi i planinarstvom, sportskim penjanjem, turnim skijanjem, brdskim biciklizmom, paraglajdingom, jedrenjem, pohodima u svjetska velegorja…

Naš najmlađi član, aktivan i ujedno jedan od redovitijih, star je 5 godina, dok najiskusniji mogu iz prve ruke pričati o počecima penjanja u Hrvatskoj ili ekspedicijama poput one na Mt. Everest ’79. godine kad je savladan njegov zapadni greben. Ipak, glavninu Odsjeka čine mladi koji od posljednjih godina i predvode aktivnosti u njemu.

Tjedni sastanci članova AOŽ održavaju se u Trnjanskoj 5b (iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski), svake srijede od 20:00 sati. Na sastancima prepričavamo prošle izlete, kujemo nove kratkoročne i dugoročne planove te gledamo projekcije dijapozitiva ili filmova. Sastanci su otvorenog tipa, atmosfera vrlo opuštena i prijateljska pa savjetujemo svima koji tek razmišljate o bavljenju alpinizmom ili penjanjem da dođete i pitate sve što vas zanima.

Prije i poslije sastanaka moguće je posuditi štogod iz bogate zbirke penjačkih časopisa, monografija, tehničkih priručnika, penjačkih vodiča i geografskih karata. Ponosimo se knjižnicom AOŽ i neprekidno obnavljamo gradivo prema željama naših članova.

Odsjek raspolaže i zavidnom količinom raznolike tehničke penjačke opreme, pohranjene u oružarstvo i dostupne članovima na posudbu. Kako broj članova i njihovi interesi rastu, tako i oružarstvo raste da udovolji zahtjevima većine.

Svake jeseni početkom listopada u Odsjeku organiziramo alpinističku školu u kojoj polaznike podučavamo sigurnom penjanju. Ta dva mjeseca tijekom trajanja škole umjesto uobičajenih sastanaka srijedom, održavaju se predavanja škole.

Alpinistički odsjek Željezničar poziva vas da nam se pridružite i otkrijete u sebi jedan neobičan, novi svijet…

Web stranica: www.aozeljeznicar.hr