VRHOVIMA JUŽNOG VELEBITA 21. listopada

Subota i nedjelja 21. i 22. listopada 2017.

Južni Velebit najviši je dio Velebita. U tom se prostoru nalazi 15 vrhova viših od 1700 metara. Oni pripadaju nacionalnom parku Paklenica i predstavljaju granicu Like i Dalmacije. O Velebitu su uvijek pričane razne priče, a najstarija je legenda o „starohrvatskom Olimpu“. Naime, početak masiva sa istoka obilježen je Svetim Brdom, a zaključni vrh je Vaganski, ili Veliki Vaganj.
U tom su se prostoru smjestili nebesnici: od vrhovnog Svaruna, do najmoćnijeg – gromovnika Peruna. U dubinama i ponorima Paklenice podzemni je svijet Črta i Morane. U međuprostoru su se odvijele titanske borbe za prevlast Bjelboga ili Crnboga.
Hodanje velebitskim vrhovima zamišljeno je kao putopisna avantura u kojima se isprepleće mitsko sa suvremenim i turističkim, a cilj obići nekoliko najatraktivijih i najzahtjevnijih staza na Velebitu , te se popeti na najviši velebitski vrh – Vaganski (1757m)
Polazak je iz Zagreba kombijem u 6:00.
Vozimo se do Starigrada Paklenice, gdje pijemo kavu na obali, sa pogledom na najljepši južnovelebitski vrh, Bojin Kuk.
Nakon pauze vozimo se do V. Rujna, odakle penjemo na Bojin Kuk. Do vrha dolazimo ferratom, a spuštamo se normalnom stazom.
Grupa B uspinje se i spušta normalnom stazom.
Vraćamo se u Starigrad Paklenicu, gdje noćimo.

U nedjelju odlazimo u pohode gromovniku Perunu na najviši velebitski vrh – Vaganski (1.757m). Nedaleko je i tek nešto niži Babin vrh, odnosno vrh Perunove životne družice Strijelke – Perunike.
Vozimo se do V. Rujna, odakle krećemo preko Stražbenice i pored pl. skloništa Struge do vrha.
Spuštamo se Bukovom stazom, pored Babinog jezera i kroz Babin dolac. Bukovu stazu možemo uvrstiti među najatraktivije i najljepše staze na Velebitu.
Na povratku ćemo, ako bude volje i vremena, obići i Zoranićev vrh (1.702 m), nazvanom po po Petru Zoraniću (“Veliki Ninjanin”; “Hrvatin”), piscu prvog hrvatskog romana «Planine». Ukupno 7 – 8 sati hoda.
Grupa B kreće od V. Rujna na V. Golić (1.265 m), te se kružno, preko Borove Kose spušta nazad na V. Rujno, oko 5 sati hoda.
Oprema uobičajena jesenska za hladno i vjetrovito vrijeme!
Za uspon ferratom na Bojin Kuk obavezna je oprema za samoosiguranje !
Ukoliko imate ikakvih pitanja u vezi s opremom, konzultirajte se s vodičima izleta PRIJE polaska na izlet.
NOĆENJE: Apartmani u Starigrad Paklenici, 75,00 kn po osobi.
PREHRANA: individualno iz ruksaka . U subotu navečer roštilj u Starigradu u vlastitom aranžmanu !

Polazak kombija u 6:00 iz Trnjanske.

Organizator izleta: Neven Martinis 091 5596961
Vodiči na terenu: Raspoloživi vodiči HPD Željezničar

Prijave i informacije utorkom u 19:30 u prostorijama HPD “Željezničar”.
Učešće u trošku izleta: 240,00 kn uz 9 osoba u kombiju.
Akontacija 150,00 kn
Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.