22.11.2014. Stazom dobre prošlosti

SEDAM SLAPOVA MIRNE

Stara legenda kaže kako su nekad davno, prije nego su Istru naselili ljudi, u dolini Mirne živjeli divovi. Glavni div bio je div Dragonja. Zvali su ga i div orač jer je zaorao brazdu od Ćićarije prema moru.

Ista legenda kaže da je voda kroz brazdu počela teći vrlo polagano i da je zato div Dragonja prozvao rijeku Mirnom (a i žena diva Dragonje zvala se Mirna).

Divovi su izgradili niz gradova u Istri: Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč, Grožnjan… Bili su toliko veliki da su, radeći svaki na svom brdu, jedan drugom dodavali alat. Po legendi, nakon što su napravili sve gradove, ostalo je još malo kamenja i tako je nastao Hum – najmanji grad na svijetu.

U bogatstvu istarskih legendi postoji još i ona koja kaže da je dan danas živ div Gorazd,  sin diva Dragonje i da se skriva u istarskim šumama.

Ako je vjerovati da se osjet prošlosti nekako pogubio u gradovima, ili još smionije, da su  gradovi sa svime u što su se pretvorili, zapravo udaljili od nje, tada se u srcima planinara može naći ona posljednja poveznica. Nisu li ti ljudi pronašli i sačuvali stazu dobre prošlosti, suglasje s prirodom i duboko poštovanje prema svakoj vrsti istinske duhovnosti? Vjerni krasoti, humanizmu odani, nisu li oni ovome svijetu Posljednji Mali Divovi?

 

Fotografije