Brač 18. do 20. 9. 2015.

IZLET NA OTOK BRAČ

(pustinja Blaca, Vidova gora, Gažul, Zmajeva  špilja)

 

18. do 20. rujna 2015.

 

PROGRAM  IZLETA:

 

  • Polazak autobusa za Split iz Trnjanske c. iza Liisnskog  u petak 18.9.2015  u  22 h.
  • Subota 19.9. dolazak u Split u ranim jutarnjim satima te dalje trajektom u 5,15 za otok Brač –Supetar. Postoji mogućnost kupnje svježeg kruha i drugih potrepština u trajektnom pristaništu. Ukoliko se ne stigne na taj trajekt, sljedeći vozi u 6,15. Vožnja do Supetra traje 50 minuta. Predlažem, da na trajektu doručkujete (iz ruksaka) i popijete  kavu, jer se  kratko zadržavamo u Supetru i nastavljamo put do Nerežišća i  u Pustinju Blaca.
  • Do parkirališta za Blacu vozimo se makadamskim putem cca 4 km i dalje pješice (lakšom ili težom stazom) nizbrdo približno 30 minuta do samostana poljičkih pustinjaka.Poseban je doživljaj razgledati taj čuveni samostan ugrađen u pećini i stijenama još davne 1551 godine. Na povratku se vraćamo lakšom stazom i obilazimo napušteno  pastirsko selo Dragovode.

Autobusom nastavljamo put kroz poznatu šumu crnog bora do neposredne blizine vrha Vidove gore(780m). Metalni žig HPO se nalazi na zidu telekomunikacijskog objekta pri samom vrhu odakle se  pruža pogled na srednjodalmatinske otoke i Bol sa Zlatnim ratom. Posjećujemo i 12 m visoki križ od bračkog kamena i konobu Vladimir Nazor. Nakon kraćeg zadržavanja  razdavajmao se u dvije grupe: jedna kreće pješice do etno sela Gažul gdje se nalazi nova planinarska kuća kojom upravlja PD Profunda, a druga grupa se do kuće vozi busom. Tu nas čeka naručeni  topli obrok.

  • Nakon ručka vozimo se do Selca, mjesta koje se u povijesti spominje kao središte kamenarstva na otoku Braču. Tu ćemo razgledati poznati park sa spomenicima značajnih ljudi, te glavni trg i  monumentalnu crkvu koju zovu i bračkom katedralom. Vožnju nastavljamo dalje u  7 km udaljeno mjesto Povlja na sjeveroistočnom dijelu Brača, gdje ćemo se nakon smještaja u privatne apartmane odlučiti po izboru:
  1. a) za kraći uspon (15min) na obližnji vrh Gračišće s panoramskim pogledom na Povlja i Biokovo.
  2. b) šetnju po mjestu te obilazak ostataka ranokrščanske bazilike iz 5-tog stoljeća i glagoljaškog samostana iz 11. stoljeća poznatog po Povaljskoj listini i Povaljskom pragu,
  3. c) kupanje  ovisno o  vremenskim prilikama.

Zajednička večera bit će  prema dogovoru u dvoru kod  Božene ili obližnjoj konobi.

 

  • Nedjelja, 20.9. Od 6 do 7 sati doručak  iz ruksaka uz gratis čaj i kavu u dvoru kod Božene.

U 7,00 h polazak autobusa u pravcu Bola, 35 km vožnje, zavojitom i strmom cestom do mjesta  Murvica koje je poznato po pustinjačkim samostanima. U Murvicama nas čeka lokalni vodič  i vodi u  Zmajevu špilju, vrlo značajan spomenik pećinskog samostanskog života  popova glagoljaša  u XV stoljeću. Put je održavan, nemarkiran i mjestimice strm, visinska razlika je 280 m  (približno 1 sat uspona,  sat i pol razgledavnja i  lakšim putem se vraćamo na autobus u Murvice.

Oni koji ne  žele ići u špilju, iskrcat će se u BOLU.

Nakon  povratka iz Zmajeve spilje odlazimo  na šetnju po Bolu i kupanje na Zlatni rat.

U 16,30  polazak iz Bola u Supetar na trajekt u 18h. Povratak u Zagreb u kasnim večernjim satima.

 

 

Cijena  prijevoza ( autobus+ trajektza mini bus je  430 kn, a  330 kn ukoliko bude

najmanje  40 sudionika.

Ako netko želi putovati samo do Splita , cijena povratne  karte je 180 kn.

Za noćenje treba predvidjeti  70 kn,  za ručak ili večeru  do 40 kn.

Ulaznica za samostan Blaca  je 30 kn(vaucher), za Zmajevu  spilju 25 kn, što se

plaća individualno na licu mjesta.

Prijave i uplatu akontacije od 150 kn prima Mira Vuković ili Nada Batinica Trkulja do 18.08.2015., a ostatak do 8.rujna,  utorkom na sastanku u društvenim prostorijama  Trnjanska 5-b,  od 19,30 – 21 h.

Ukoliko se do 18.8. ne uplati akontacija, mjesto se može ustupiti  članovima sa liste čekanja.

Vođe puta do  Supetra  su Mira  Vuković i Nada Batinica-Trkulja, a Božena Kralj -Vrsalović po  otoku Braču. Organizatori imaju pravo izmijeniti  program zbog

eventualnih nepredviđenih okolnosti.

 

Oprema treba biti planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima predviđenim u

tom razdoblju. Ponesite kupaći pribor i sredstva za zaštitu od sunca (kape, naočale,

zaštitne kreme).

 

Želimo  vam nezaboravan boravak i ugodno druženje na Braču .

 

 

Organizatori puta :  Božena Kralj-Vrsalović  091 5905930 / Povlja 021 639194

Mira Vuković   091 5034893 , 098 596782

Nada Batinica Trkulja  098 9839 713

……………………………………………………………………………………………

 

S prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnošću izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje i ima plaćenu ovogodišnju članarinu u HPD Željezničar ili u drugom društvu članici HPS-a.

Sudionik je dužan pridržavati se uputa i odluka vodiča !