48. Planinarski pohod “Stazama Gupčevih puntara”, Donja Stubica – Subota 10.2.2018.

O pohodu:

Buna traje,buna traje –tradicionalnim povikom  HPD Željezničar poziva  Vas na 48.pohod „Stazama Gupčevih puntar“  u organizaciji PD Stubičan, iz Donje Stubice.

U Donjoj Stubici u hrvatskom zagorju povijest se ponavlja svake godine kao spomen na ustanak malog čovjeka u borbi za „pravicu“.

05.veljače.1573 god. zbila se krvava bitka kod Stubice kojom je završila seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca. Rekonstrukcija „Bitke nad bitkama“ sa statistima u srednjovijekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanih mačevima , topovima, vilama, kopljima i srpovima vjerni je prikaz završne bitke, koja je dobila i nagradu najboljeg turističkog događaja na ovim prostorima.

Da bi stigli do  bitke prvo trebamo proživjeti povijest stazama Gupčevih puntara .

Okupljanje sudionika pohoda je od 9:00-9:30 u centru Donje Stubice kod crkve Presvetog Trojstva. Pohod počinje u 9:30 sati.

Trase pohoda :

  1. Duža trasa: Donja Stubica-Stubički Golubovec-Hižakovec  ( rodna kuća Matije Gupca)- Gupčeva lipa u Gornjoj stubici – Majsecov Mlin u Donjoj Stubici ( gdje se održava bitka)
  2. Kraća trasa: Donja Stubica-Stubički Golubovec-Hižakovec  ( rodna kuća Matije Gupca)- Majsecov Mlin u Donjoj Stubici ( gdje se održava bitka)

 

Vrijeme i mjesto polaska:  7:00 sati, okupljanje u predvorje Glavnog kolodvora Zagreb radi kupnje skupne karte ( polazak vlaka u 7:30 za Donju Stubicu,  dolazak u 8:53)

Vrijeme povratka: 19:00 sati ( polazak vlaka iz Donje Stubice  u 17:14 )

Prijevozno sredstvo:  vlak

Predviđeno vrijeme hodanja: duža trasa pohoda oko 3 sata; kraća trasa pohoda oko 2 sata

Obavezna oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima

Prehrana: mogućnost na mjestu održavanja bitke , kod šatora , restoranima u Donjoj Stubici ili iz ruksaka

Troškovi izleta:  53,80 kn puna cijena povratne karte, popust ovisi o broju sudionika

Prijave i informacije:  Kod vodiča utorkom na sastancima SDI  ili na tel: 091 576 8444

Vodić: Iva Saćer Čakarun  , mob:091 576 8444 ; e-mail: iva.sacer@gmail.com

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost , da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2018. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.