Ferata Hvadnik i Martuljški slapovi 24.09.2022 (sub)

Ferata Hvadnik nalazi se u kanjonu potoka Hvadnik u Gozdu Martuljku. Ferata je vrlo zanimljiva zbog velikog broja prelazaka s jedne na drugu stranu potoka, pomoću 3 žičana mostića. Opremljena je s dosta stepenica i klinova.

Dužina ferate je 500 m, visinska razlika 250 m , težina ferate B/C ( pretežno B, osim jednog dijela s težinom C).

Martuljški slapovi su dva slapa Donji i Gornji. 

Slapove čini potok Martuljek koji izvire podno Špika. Donji slap pada 50 m u Martuljšli kanjon. Gornji slap spušta se u tri kaskade preko 110 m visoke vertikalne stijene.

Plan izleta:

Subota 24.09.2022  polazak u 6:00 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta prema Sloveniji, uz jednu kraću pauzu vozimo se prema Kranjskoj Gori i dalje Gozdu Martuljek gdje je početak naše ture.

Prvo krećemo na feratu Hvadnik. Ferata je težine B/C, prepuna visećih mostova klinova i stepenica. Ferata završava nad kanjonom odatle su jako lijepi pogledi na Martuljšku skupinu i na selo Gozd Martuljek. Za svladavanje ferate potrebno je oko 2 sata. Nakon pauze na izlasku s ferate , spuštamo se via normale do parkirališta. 

Kombijima se odvezemo do parkirališta za Martuljske slapove. Prvo nas staza vodi do Donjeg Martuljskog slapa do kojeg je oko 40 minuta hodanja. Nakon razgleda slapa vraćamo se na glavni put i dalje uz vodu nastavljamo prema Gornjem slapu do kojeg je potrebno oko 1,5 sat hodanja. Do ispod samog Gornjeg slapa vodi sajlama i klinovima osiguran put. 

Nakon kratke pauze , istim putem vraćamo se do parkirališta.

VAŽNO: Za izlet je potrebna dobra psihofizička kondicija sudionika , tehnički detalji K2/T3, prijaviti se mogu samo planinari koji imaju iskustva s ferratama.

Vrijeme i mjesto polaska: subota 24.09.2022. polazak iz Zagreba u 6:00 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Obavezna oprema za penjanje:

  • penjački pojas
  • osiguravajući komplet Y
  • kaciga
  • karabiner matičar 3-4 kom
  • paničar
  • zamka

Obavezna oprema: uz penjačku premu, standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima 

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka tokom planinarenja

Prijevoz : kombi (maksimalan broj sudionika 18)

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS (s plaćenom članarinom za 2022.)

Troškovi izleta: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika izleta.

Prijave i informacije:  Prijave za izlet uz akontaciju od 100 kn, molim da me obavezno kontaktirate putem e-maila ili mobitela. 

Vodiči:   Iva Saćer Čakarun mob: 091 576 8444 

Neveko Špoljarić mob: 098 982 2675

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.