Izvješće s izleta: Treća planinarska metlarska zabava u Čazmi 14. veljače 2015.

Slika

Kao i prošle godine, prihvatili smo poziv planinarskog društva „Garjevica“ iz Čazme, da zajedno obiđemo zapadne obronke Moslavačke gore, upoznamo zanimljivosti tog kraja i na kraju se proveselimo na tradicionalnoj metlarskoj zabavi.

S našim autobusom je u Čazmu stiglo 24 člana iz HPD Željezničar, 4 iz Kapele i 4 iz Vihora, a dvoje željezničara se dovezlo osobnim autom. Uz mnoga društva, najmasovniji smo bili mi i planinari iz HPD Lipa-Sesvete. Po slobodnoj procjeni došlo nas je ukupno oko 130.

Ove je godine promijenjeno mjesto okupljanja zbog smrtnog slučaja u obitelji Salaj, pa su nas domaćini dočekali u 8,30 u njihovom domu u Grabovnici .

Uz piće dobrodošlice, ponudili su nam kruh s masti, marmeladom i narescima, čaj i kuhano vino, te nakon pozdravnog govora predsjednika društva „Garjevica“, Franje Jagatića i gradonačelnika Dinka Piraka podijelili smo se u dvije grupe. Vodiči su ukratko objasnili pravce kretanja i većina je krenula na kružnu turu od 3.5 sata, dijelom po makadamskoj cesti, pa kroz šumu pokrivenom snijegom, uz jezero i stanište dabrova, uz vinograde, pored crkvice Sv.Vida i izletišta Zmajevo gnjezdo do imanja Salaj. Pratilo nas je sunce i nije bilo hladno. Na na jednom odmorištu čazmanski planinar Mirko Krušić nam je recitirao svoju pjesmu o Kati.

U to vrijeme je druga, turistički orijentirana grupa (18 planinara) kombijem obilazila znamenitosti Čazme i okolice. U Centru za kulturu pogledali su novo postavljenu izložbu „Prvi svjetski rat u čazmanskom kraju“, stalni postav slika Antona Cetina, izložbu o četverogodišnjim arheološkim istraživanjima kod crkve Sv. Martina u Virju te izložbu gljiva čazmanskog kraja. Uz stručno vodstvo razgledali su i crkvu Sv. Marije Magdalene iz 13.stoljeća.

Nakon kavice i kolača u obližnjem restoranu ova se grupa odvezla do sela Bojana, gdje se nalazi mali amfiteatar i galerija Matešin s vrlo zanimljivim i upečatljivim slikama. Tu su se osim slika mogli kupiti i eko proizvodi obitelji Matešin.
Od 12 do 14 sati svi su vratili u Dom gdje nas je čekao topli i ukusan lovački gulaš. Dalje se odvijalo sve prema programu: zainteresirani su krenuli u metlarsku školu Visokog brezoučilišta i pod budnim okom „dekana“ Ivice Mataića zaslužili diplome i kući ponijeli izrađene metle.

Krenulo je i maskiranje dok je moslavački bend iz Kutine dodatno zagrijavao atmosferu. Naše je društvo dobilo nagrade za dvije maske!

Mnogi su se uključili u ples srca, a pobjednički par je dobio tortu, koju smo na kraju svi zajedno pojeli. Uz ples i ugodno druženje vrijeme je prebrzo prošlo.

Na kraju su sva prisutna planinarska društva dobila zahvalnice za sudjelovanje na ovoj trećoj tradicionalnoj metlarskoj zabavi.
Zahvalili smo domaćinima – planinarskom društvu „Garjevica“ na uspješno organiziranom izletu i vrlo dobro pripremljenoj zabavi i oko 18 sati krenusmo za Zagreb.

Slike

Božena Kralj-Vrsalović

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.