Ugljan – Pašman – Dugi Otok 31.05. – 03.06.2018.

Svim dragim planinarima koji su zainteresirani za Ugljan, Pašman i Dugi otok od 31.05.-03.06.2018. molim da se jave organizatoru i vodiču Ivanu Črljenec utorkom na sastancima SDI HPD Željezničar od 19-21 sat ili na broj 091 3452 444; 098 230 401. ili vodiču Višnji  Krznarić,   099 696 2591. Cijena za četverodnevno planinarenje je 920 kuna u koju je uključen prijevoz, smještaj u apartmanima, izlet na Dugi otok sa ručkom i ulaznicom u Telašćicu te prijevoz Dugim otokom, vođenje, organizacija u suradnji sa turističkom agencijom Črljenec turist. Za navedeno putovanje agencija ne vrši povrat novca, ukoliko se ne uplati osiguranje od otkaza putovanja po prijavi na putovanje.


Otok Ugljan povezan je mostom sa otokom Pašmanom u prolazu Ždrelac. Ugljan​ je najbliži otok zadarskog arhipelaga, točno preko puta grada Zadra, od kojeg ga dijeli samo nekoliko nautičkih milja široki zadarski kanal, a povezan je brojnim trajektnim linijama. Zovu ga i zeleni otok, pokriven je gustom makijom, borovima, maslinama, smokvama, vinovom lozom i raznim drugim mediteranskim raslinjem. Površina mu je 51,85 km2, dok je obalna crta duga 74 km. Pašman ​je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda odvojen slikovitim pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu. Dugi otok pripada zadarskoj otočnoj skupini sjevernodalmatinskih otoka; 124 km2 (dug 43 km, širok do 4,6 km); 2873 stanovnika.  Dugi otok čini vanjski niz otoka zadarskog arhipelaga zajedno s otocima Molatom, Istom, Škardom i Premudom. Na otoku se nalazi jedanaest naselja. Otok ima mnogo prirodnih ljepota,a posebno se ističe Park prirode Telašćica na južnom djelu otoka te nekoliko vrhova od kojih je Orljak jedan u nizu lijepih razglednih vrhova na izduženom grebenu Dugog otoka. Vrh je označen natpisom na visini od 301 m. Orljak nije najviši vrh Dugog otoka nego je zamjena za Vrh Velu stražu (338 m ).

ČETVRTAK,  31.05.2018.

Polazak na izlet je ​u 06:00 sati iza Lisinskog. Slijedi vožnja s jednom pauzom za kavu do trajektne luke Gaženica gdje ćemo se ukrcati na trajekt za Preko. Dolaskom na Ugljan imamo kratku vožnju do mjesta Turkije od kuda krećemo na vrh Šćah 286m (HPO)1,30h,  s kojeg se pružaju predivni vidici. Put se iz sela Turkije počinje uspinjati prema otočkom grebenu. Kada dosegnu greben, markacije vode desno po oštrom kamenjaru do vrha. Uspon nije zahtjevan, ali zbog izloženosti suncu može biti neugodan. Nakon silaska sa vrha krećemo prema Sutomišćici na kavu. Nastavak putovanja na Pašman u mjesto Kraj gdje ćemo noćiti u dvije Vile Kruna I Palma koje su međusobno udaljene 5 min hoda. Obje Vile su smještene na samoj plaži sa pogledom na Pašmanski kanal te okružene vrtom sa bogatim mediteranskim raslinjem. Ako nas vrijeme posluži bit ćemo u mogućnosti okupati se i otvoriti sezonu 🙂 Tkon je udaljen manje od 3 km, a u centru se nalaze kafići, slastičarnica, restorani…

Petak, 1.6.2018. buđenje, jutarnje aktivnosti uz vlastiti doručak. Polazak na brod u 7,30 za Dugi otok, Park prirode Telašćicu. Razgled, te nastavak hodanja do parkinga gdje nas čeka autobus kojim odlazimo do mjesta od kud se kreće na   vrh Orljak, 301m (HPO) – 1 sat hoda, toliko i natrag. Povratak autobusom do mjesta Sali gdje nas čeka brodar sa ručkom. Nastavak plovidbe prema otoku Pašmanu u naš Kraj.

Subota, 2.6.2018.  buđenje ​​uz more, kava, uživancija, vlastiti doručak. Polazak na turu u 9,30 h. Vozimo se do mjesta Dobropoljana na Pašmanu iz kojeg kreće uspon prema najvišem vrhu otoka Veliki Bokolj 274m (HPO) – 1,30 h. Nakon slikanja i uživanja u pogledima na vrhu, krećemo stazom  prema Ždrelcu s kojeg se pogled pruža prema Dugom otoku, Ižu i Kornatima. Prolazimo pored crkvice svetog Lovre. Dio ljudi  koji neće ići pješice na Ždrelac, spustit će se u mjesto Banj, gdje mogu sjesti na bus i odvesti se do Ždrelca. Tu ćemo se susresti sa onima koji su pješačili do Ždrelca. Povratak u Kraj gdje ćemo organizirati zajedničku večeru te se dobro zabaviti.

Nedjelja, 3.6.2018.  kavica, doručak u vlastitom aražmanu. Zatim ćemo se busom uputiti  u Preko, imati nešto vremena za razgled  gradića, popiti nešto jutarnje  te se prošetati uz more do trajektnog pristaništa i napustiti otoke. Dolaskom u Zadar imat ćemo slobodno vrijeme za obilazak Starog grada, Orgulja i Pozdrava suncu po želji. Povratak u Zagreb u večernjim satima.

Vrijeme ​​hoda​:

Prvi  ​​dan​: Turkije – Šćah 1,30 i natrag istim putem

Drugi dan: hodanje  po Telašćici te uspon na vrh Orljak (1,15 – toliko i natrag )

Treći dan: ​imamo kružnu turu. Dobropoljana – Veliki Bokolj 1,15 min, V.Bokolj – crkva Sv.Lovre 1,15 h.  Od crkve do mjesta Banj imamo 20-tak min, gdje nas čeka bus (tura se može produžiti do Ždrelca – daljnjh 1 sat)

Četvrti dan: Šetnja po Preku i Zadru, kilometraža po želji i potrebama

Hrana​:  iz ruksaka, odnosno vlastitog izbora, odnosno zajedničke završne večere – tko želi.

Oprema​: kompletna ljetna oprema, naravno razne jakne za brodarenje i vjetar , štapovi, dobre cipele, zaštita od kiše i sunca, krema za sunčanje,  kupaći kostim za otvaranje sezone kupanja.

Cijena​: aranžmana je 920,00 kn.

Napomena : Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

Obavezno slušati vodiča ! U ​​slučaju  ​​loših ​​vremenskih  ​​uvjeta ​​vodič ​​ima ​​pravo ​​izmijeniti ​​rutu​​ ili​​ otkazati izlet.

Čuvajmo ​​prirodu​​–​​Očuvajmo​​ okoliš!!​​ Svoje ​​otpatke​​ vratimo​​ u ​​dolinu ​​i ​​zbrinimo ​​na ispravan ​​način​​!

Svoje mjesto garantirate jedino uplatom prijevoza i smještaja. Zbog velikog interesa za izlet rezervirajte svoje mjesto što prije(broj sudionika je ograničen  40 osoba). Uplate primam utorkom u društvu od  19-21 h

 

                                                                                                                               Organizatori i vodiči:

                                                                                                                 Ivan Črljenec ( 091 3452 444;  098 230 401)

                                                                                                                       Višnja Krznarić ( 099 6962 591)