Vranica 4.-6.9.2015

VRANICA

4. – 6. 9. 2015.

Opis kraja:

Vranica se nalazi u središnjem djelu BiH-e sjeveroistočno od Gornjeg Vakufa i istočno od Fojnice. Najviši vrh je Nadkrstac sa 2112m. U podnožju Vranice izvire rijeka Vrbas. Planina je bogata crnogoričnom šumom, ali su zato vrhovi goli sa puno sočne trave, a i predivnim vidicima. Na planini se nalazi Prokoško jezero na visini od 1635m. Planinari iz G.Vakufa izgradili su pl.dom Rosinj. Planinarski dom “Rosinj” nalazi se 12 kilometara od centra općine, na planini Vranici koja se prostire na oko 100 km2.

Plan puta:  Polazak je u petak  4. 9. 2015. U 15,00. sati  iza K.D. V. Lisinskog. Vozimo se smjerom Okućani, B. Luka, Jajce (pauza), ,G. Vakuf, pl. dom Rosinj. Smještaj u domu i druženje sa domaćinima.

Subota:  Ustajanje , doručak i obilazak planine Vranice, uspon na najviši vrh Nadkrstac 2112m, Prokoško jezero i povratak do pl. doma. Oko 6-7 sati hoda. Oni koji ne mogu toliko hodati mogu turu i skratiti. Za subotu je moguće organizirati  pečenje janjca (preporučam), a nakon toga fešta sa našim domaćinima).

Nedjelja: Opet se moramo ustati, sada već kahva i nakon doručka , opet se prepuštamo našim domaćinima da nas povedu samo njima znanim putevima. Najvjerojatnije spust pješice do grada. Još se moram sa njima dogovoriti. Napuštamo G. Vakuf i polazimo prema Travniku, Obilazak grada, i ručak u restoranu Plava Voda.

Napomena:Idemo sa busom od 35 mjesta jer je cesta od grada do doma prilično loša tako da nije za vekiki bus. Detaljne informacije, a i prijave za izlet dobit ćete 28.7. na sastanku SDI

Nadam se dobrom društvu , a lijepog druženja neće nedostajati. Domaćini su jako srdaćni i pravi su domaćini u što smo se već imali priliku uvjeriti.

Skoro sam zaboravio, oprema more biti planinarska , adekvatna godišnjem dobu, a vreću za spavanje nije potrebno nositi, osim ako baš ne možete bez nje. Kreveti imaju deke , a posteljina se naplaćuje 3 KM.

Cijena prijevoza 220kn na bazi punog busa od 35 osoba.

Cijena noćenja je 10KM x2 =2oKM

Cijena ručka u Travniku: mješano meso za dvije osobe 19KM, riba 13KM, ćevapi od 5,5 – 11 KM

Lijep pozdrav

Željko Novak

091 5410571,     mail: zeljko.novak4@gmail.com