OPŠ 2019. 8 izlet – dan drugi :)

Nedjelja 19.5.2019.


Naše oči ugledale su tmurno jutro, a do naših ušiju doprla je odluka vodiča da na hodnju krećemo kasnije. Uslijedilo je usporeno spremanje, razbuđivanje uz kavu i jutarnje razgovore. Nebo se na kratko razvedrilo, magla se podigla te otkrila prizor koji je ozario naša lica, na vidiku je bio prvi cilj našeg dana: Ljubičko brdo.
Nakon zvužduka i uvodnih riječi krenuli smo impresivnom stazom kroz cret (što vrsta vlažnog staništa, tresetište, barem prema info tabli). Teško je riječima opisati boje, svjetlost i ugođaj krajolika kroz koji smo prolazili, no moglo bi se reći da nam vrlo brzo nije bilo žao što smo rano ustali. Iz ličke zemlje hlapila je voda, a iz nas ostaci sinoćne fešte. 
Uspon na Ljubičko brdo razbudio je i najtvrdokornije spavače, a pogled na okolni krajolik još jednom nas je podsjetio zašto planinarimo.
Naše sljedeće odredište bila je Karlina plana do koje smo došli spretnim penjanjem i otpenjavanjem kakvog se ni vješte divokoze ne bi posramile. Uz još malo stečenog iskustva stigli smo na spomenuto sedlo gdje smo se odmorili, poželjeli da kiša ne počne padati te se kroz šumu uputili prema Medvjeđem kuku.
Hodnju smo namjeravali završiti usponom na Kizu, no procijenili smo da nam prijeti kiša te se vratili u planinarsku kuću Vila Velebita.
Srdačno smo se oprostili od naše domaćice, gospođe Dijane te nas je šofer Mario otpeljal na klopu u Gospić.
Tako je otprilike izgledao posljednji dan zadnjeg izleta OPŠ 2019. godine, a ovu zadaću htio bi završiti stihovima u kojima će, nadam se, školarci ove generacije pronaći inspiraciju za daljne planinarske užitke.


Kad već postoji planina treba se penjati
Strpljivo i dugo do samoga vrha
Kad već postoji planina treba je upoznati
Srcem i uhom ko materinsku riječ
Kad već postoji planina treba je osvojiti
Polako i mudro kao jedinu ljubav
Kad već postoji planina treba je zavoljeti
Predano i nježno kao dijete rođeno
Zato i postoji planina
Da bismo otkrili pute neprohodne
I vratili ljepotu daljinama

                                                   Ljerka Car Matutinović

Mislav Tujmer

https://photos.google.com/share/AF1QipPQbE2Rukd5CSYxugvZVpxDFbft4UCaqucCSA9D_5iSOwFN5_UAc51MchDrX2pxfA?key=YnlIWTJPVEprNlQwelZHamlIOWRhYlFUMXd5aWdR