21.2. ALPINISTIČKI ČETVRTAK

Novo izdanje Alpinističkog četvrtka u Slovenskom domu u Zagrebu! Ulaz je slobodan ali i dalje prikupljamo donacije.

Tanja i Andrej su alpinisti i avanturisti koji tijekom penjačkih ekspedicija ali i u svakidašnjem životu primjenjuju krilaticu „manje je više“.
Najveći i najdraži izazov im je penjanje visokih i zahtjevnih stijena upotrebljujući ćim manje opreme, slobodno, u „asketskom“ brzom alpskom stilu. Ali to nije sve. Putovanje, kao sastavni dio svake ekspedicije, vole organizirati na, koliko god je moguće, jednostavan i skroman način. Jedino tako je dodir s lokalnim koloritom dovoljno prisan a ekspedicija ujedno postaje prava pustolovina!

U prvom dijelu predavanja Tanja i Andrej će nas provesti kroz svoj penjački put te približiti kako i zašto ustraju u „manje je više“ penjačkoj i ekspedicijskoj ideologiji. U drugom dijelu predavanja ćemo dijeliti izazove i radosti jedne od njihovih „najluđih“ avantura – penjačke ekspedicije u Cirque of Unclimabables. Zaputit ćemo se u divljinu subartičkih prostranstava sjeverne Kanade gdje su Andrej i Tanja imali za cilj ispenjati što više zahtjevnih smjerova. Kao šlag na tortu uslijedilo je višednevno veslanje nazad u civilizaciju, slijedeći tok rijeke Nahanni. Kad manje postane skoro pa previše!

Tanja i Andrej Grmovšek

Tanja i Andrej su unazad zadnjih desetak godina jedni od najaktivnijih i najboljih slovenskih alpinista. Oboje su, sad već preko dva desetljeća dug, penjački put započeli u Alpinističnem odsjeku APD Kozjak Maribor. Danes, u trećem desetljeću života, ovo dvoje ponosno oženjenih Mariborčana ne skrivaju kako im zajednički doživljene planine, sport, avanture, istraživanja i jednostavnost predstavljaju jednu od važnijih životnih vrijednosti.

Upravo zato najradije penju i putuju zajedno. Ispenjali su brojne prvenstvene smjerove širom svijeta
(Alpe, Ande, Himalaja, Grenland, Kina, Madagaskar,..). Često se na penjačko uže navezuju i s drugim partnerima. Tanja je s kolegicama bila dio prvog ženskog naveza koji se popeo na dva najznamenitija zahtjevna stjenovita stupa na svijetu: patagonski Cerro Torre i karakorumski Nameless Trango Tower. Također, voli penjati ledne i miksane smjerove. Na međunarodnim takmičenjima u lednom penjanju više puta je osvajala postolja. Andrej ima iza sebe niz veoma zahtjevnih slobodnih uspona u Alpama. Slobodno je ispenjao poznati Couzyijev smjer u Zapadnoj Cini kao i Pellesierov smer u Velikoj Cini, oba ocjene X. Do djelomično prvenstvenom smjeru popeo se na Cerro Torre u Patagoniji te izveo najbrži, jednodnevni, uspon na Nameless Trango Tower u Pakistanu.
Fascinantne i jedinstvene trenutke s užitkom love u objektiv kamere i foto aparata. Autori su nekoliko filmova, brojnih predavanja kao i fotografskih i tekstualnih objava u domaćim i inozemnim tiskanim medijima.
Njihova ljubav do prirode odražava se i kroz profesionalne karijere. Tanja je nakon studija šumarstva ustanovila tvrtku Arborist koja se bavi savjetovanjem u području njege urbanih stabala – arboristike. Andrej je p