IZLET NA OTOK BRAČ

16-18. RUJNA 2011.

pustinja Blaca, Vidova gora , Zmajeva  špilja

PROGRAM  IZLETA

–          Polazak  za Split u petak 16.9.2011 sa Glavnog kolodvora noćnim vlakom u 23,45 .

–          Subota 17.9., dolazak u Split u 8,40 te dalje trajektom u 9,00 sati za otok Brač -Supetar. Ukoliko se ne stigne na taj trajekt, sljedeći vozi u 10,30. Vožnja do Supetra traje 50 minuta. Predlažem, da na trajektu doručkujete ( iz ruksaka) i popijete  kavu., jer se  kratko zadržavamo u Supetru (postoji mogućnost kupnje svježeg kruha u trajektnom pristaništu).

Tu nas  čeka  autobus, kojim  nastavljamo put prema Pustinji Blaca i Vidovoj gori.

–          Od parkirališta za Blacu se pješači nizbrdo približno 30 minuta do samostana poljičkih pustinjaka, a nešto duže ukoliko svratimo u obližnje napušteno  pastirsko selo  Dragovode.  Nažalost, nakon odrona stijene prije dvije godine, samostan/muzej još nije obnovljen za posjet, ali je poseban doživljaj pogledati izvana to neobično i zanimljivo zdanje ugrađeno u pećini još davne 1551 godine.  Istim se putem  vraćamo u autobus, koji nas dalje vozi kroz poznatu šumu crnog bora do neposredne  blizine  vrha Vidove gore(780m). Sa prekrasnih vidikovaca pogled se pruža na srednjo dalmatinske otoke i Bol sa Zlatnim ratom. Posjećujemo 12 m visoki križ od bračkog kamena i konobu Vladimir Nazor. U konobi  možemo ručati / potrebno naručiti unaprijed/ ,  ili  se  autobusom spustiti u  tipično pastirsko  selo Gažul u kojem se jednom godišnje održava poznati  sajam  stoke.i peće  bračka janjetina. Ovdje možemo unaprijed naručiti bračku gulaš juhu sa salatom ili mješano meso  ispod peke.

–          Nakon ručka posjećujemo Selca(20 km vožnje), koja se u povijesti  spominju kao središte kamenarstva na otoku Braču i obilazimo poznati park sa spomenicima značajnih ljudi, te glavni trg i  monumentalnu  crkvu koju  zovu i bračkom katedralom. Zatim krećemo dalje u  7 km udaljeno mjesto Povlja na sjeveroistočnom dijelu Brača, gdje ćemo se nakon smještaja u privatne apartmane odlučiti po izboru:

–           za kraći uspon (15min) na obližnji vrh s pogledom na panoramu Povlja i Biokovo,

–          šetnju po mjestu te obilazak ostataka ranokrščanske bazilike iz 5-tog stoljeća i glagoljaškog samostana iz 11 stoljeća poznatog po Povaljskoj listini i Povaljskom pragu,

–          kupanje  ovisno o  vremenskim prilikama. Zajednička večera prema dogovoru .

–          Nedjelja, 18.9. Od 6 do 7 sati doručak  iz ruksaka uz čaj i kavu na terasi-dvoru kod Božene. U 7,15 polazak autobusa u pravcu Bola, 35 km vožnje, zavojitom i strmom cestom do mjesta  Murvica koje je poznat po pustinjačkim samostanima. Iz Murvica će nas lokalni vodič voditi u obilazak Zmajeve špilje, vrlo  značajnog spomenika pećinskog samostanskog života  popova glagoljaša  u XV stoljeću. Put je održavan, nemarkiran i mjestimice strm , visinska razlika je 280 m ( približno 1 sat uspona, a 45 min treba  za silazak ). Cijena ulaznice će ovisiti  o broju  posjetitelja (ne više od 25 kn). Tko ne želi ići u špilju, može  šetati po mjestu ili se okupati  na obližnjoj  vrlo pristupačnoj plaži.  Ručak i kupanje je predviđeno nakon povratka iz spilje u Murvicama ili na Zlatnom ratu ili u Bolu, ovisno koliko će nam vremena ostati na raspolaganju, jer  trajekt iz  Supetra kreće u 19,30, a vlak iz  Splita u 21,37sati. Prema voznom redu u Zagreb stižemo 19.9. u  6,30.

Cijena  prijevoza (vlak, trajekt, autobus)  iznosi 300 kn.

Za noćenje treba predvidijeti  oko 80 kn,  za ručak ili večeru 50-70 kn i ulaznicu u spilju 25 kn, što se plaća individualno na licu mjesta.

Prijave i uplatu  akontacije za troškove prijevoza od 100 kn prima Damir Bajs do 31.7.2011.,a ostatak do kraja  kolovoza,  utorkom na sastanku u društvenim prostorijama – Trnjanska c. 5-b, od 19,30 – 21 h.

Za mini bus  mogući broj  sudionika izleta je 24, a za veći autobus od 49 mjesta bi trebalo popuniti  najmanje 35.

Vođa puta do  Supetra je  Damir Bajs, a po  otoku Braču –Božena Kralj Vrsalović.

Oprema treba biti planinarska prilagođena vremenskim uvjetima predviđenim u tom razdoblju uz dodatna sredstva za zaštitu od sunca (kape , zaštitne kreme). Vođa puta ima pravo izmijeniti  program zbog eventualnih nepredviđenih okolnosti.

Želimo  vam nezaboravan boravak na Braču i ugodno druženje!

VOĐE PUTA

Božena Kralj-Vrsalović                                                       091 5905930 i

021 639 194 od 3.8.2011.

Damir Bajs  098213876

 


 

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.