TRADICIONALNI POHOD NA OKIĆ DRAGOJLINOM STAZOM

Tradicionalni pohod na Okić

Otkako je na Okiću uređena Dragojlina staza,  planinarsko društvo Željezničar iz Zagreba svake godine u travnju organizira tradicionalni „Pohod na Okić Dragojlinom stazom

na kojem  sudjeluju planinari iz mnogih društava Hrvatske i Slovenije, od dječje dobi pa do onih u devedestim. Ove godine, 17.travnja 2011 održan je 16-ti Pohod na Okić, a stazu su dodatno osigurali naši visokogorci Slavko Patačko i Nenad Brkić, te markacist  Robert  Smolec.

Lijepo vrijeme i ugodno druženje u planinarskom domu dr. Maks Plotnikov pod Okićem pridonjelo je  da smo zaboravili nemili jutarnji događaj kad se autobus “DAROJKOVIĆ-PROMET”iz Dugog sela nije pojavio na dogovorenom mjestu. Zaključili smo, da s takvim neodgovornim prijevoznikom nikad više ne surađujemo. Srećom da smo većina imali  osobne automobile  u blizini i tako na vrijeme iz Zagreba  preko  Samobora i Klaka stigli  do Okića.

Ove godine bilo je  lijepo vrijeme, pa je većina sudionika prošla Dragojlinom stazom i uspon im je  ostao u nezaboravnom sjećanju, a posebno odmorište „Ko taubeka dva“ i  prekrasni vidici na sve strane.

U evidenciju Pohoda, koju su vodili  Karlo Zaman i Božena Kralj- Vrsalović upisano je 68 planinara.Od tog broja, većina( 45) je bila  iz HPD Željezničar. Izdane su 24 nove iskaznice  planinarima koji su prvi put došli na pohod. Sukladno novim Pravilima pohoda podijeljeno je 5 priznanja za deseti pohod i dvije značke za peti pohod, te jedno posebno priznanje  našoj najmlađoj  sudionici Ivi Vuksan. Najstariji pohodnik (91g) bio je Branko Blažević iz  planinarskog društava  Bijele stijene.

Dan je bio sunčan, staze suhe, pa je nekolicina  prošla i Žoharov klinčani put pod vodstvom  Ivice Čandija, dok se  naša članica Sanja Hajman tijekom dana tri puta popela po  Dragojlinoj stazi na Okić. Treba  spomenuti da je  na pohod došao  i jedan od idejnih začetnika  uređenja  Dragojline staze  Zdravko Molak. Uvijek spreman  pomoći u organizaciji, i ove je godine poveo jednu grupu Dragojlinom stazom, uz povijesnu priču o  hrabrom podvigu Ilirkinje DRAGOJLE JARNEVIĆ iz Karlovca, koja je davne 1843. godine (30 godina prije osnivanja prve planinarske organizacije u Hrvatskoj) bez ikakve planinarske opreme ,  s prijateljem penjala tim putem i kasnije u svojo knjizi-dnevniku opisala tu  divlju i romantičnu ljepotu južnoga Okićkog stijenja, koje svake godine privlači sve više planinara  i planinarskih škola.

Nakon obilasak starog grada Okića, jedna je  grupa planinara krenula na Plešivicu, dok se većina  uz gitaru i pjesmu zadržala na terasi planinarske kuće. Domar se i ove godine potrudio, da  ponuda hrane bude raznolika, a posebno smo hvalili domaću pileću juhu i savijaču od jabuka.

Na kraju  smo  svim sudionicima izleta poželjeli sretan povratak kućama, posebno našem  slovenskom prijatelju  Arčiju iz  Celja i  zaključili da bi na sljedećem  pohodu  trebali  angažirati i živu  glazbu..

Hvala svima na dolasku i doviđenja.

Pripremila: Božena Kralj-Vrsalović