U talijanskim Alpama poginuo hrvatski alpinist

Hrvatski alpinist i gorski spašavatelj Emil Gluhak iz Varaždina poginuo je jučer oko 16 sati u talijanskim Alpama, prilikom uspona na Jof di Montasio (2.753 m), koji se nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u Julijskim Alpama.

  • GSS-ovci riskirali živote da izvuku tijela kolega

Kako je izvijestio GSS, Emilu Gluhaku se prilikom uspona po smjeru Via di Dogna odlomio kamen te je pao 300 metara u dolinu.

S njim je u stijeni pao i Z.I. iz Varaždina, koji je vidio pad našeg alpinista i obavijestio HGSS, nakon čega je posredstvom talijanskih i slovenskih kolega pokrenuta akcija potrage i spašavanja. Talijanske kolege su vrlo brzo pokrenule helikoptersku akciju, no, nažalost, Emil nije preživio ovaj teški pad.

Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljivosti stijene i odrona uporišta. Jof di Montasio nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u Julijskim Alpama. Nalazi se na talijanskoj strani blizu granice Slovenije i Italije. Uspon (smjer Via di Dogna) je ocijenjen ocjenom II-III teškoće, ali je vrlo zahtijevan zbog svoje dužine i najdulji je smjer u Julijskim Alpama (dužina stijene oko 1.400 metara). Penje se u stilu “ferate” pojedinačno i ne u klasičnim alpinističkim navezama kada su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom.

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.