Obilaznice

HPD “Željezničar” osnivač je nekoliko planinarskih obilaznica. Društvo se dvadesetak godina brinulo za Istarski planinarski put dok ga nisu preuzela istarska planinarska društva.
U povodu pedesete obljetnice djelovanja Društva osnovana je obilaznica 50 vrhova za 50 godina Društva.

A povodu 60godina društva osmislena je Planinarska obilaznica “Od vrha do vrha” . Cilj je obilazeći vrhove skupiti 60 bodova, a svaki vrh boduje se po posebnom ključu.
Tijekom 2000. pokrenuta je obilaznica Hrvatske planinarske kuće koja je objedinila sve planinarske objekte u hrvatskoj.
Naša obilaznica Špiljama Lijepe Naše vodi obilaznike kroz podzemne ljepote hrvatske.
S obzirom na brojnost planinarskih obilaznica,

HPD Željezničar zasnovalo je i natjecanje Planinar-Transverzalac, koje postoji i danas pod nešto izmijenjenim pravilima i pod nazivom Gojzerica.

Pojam planinarske obilaznice

Planinarska obilaznica je planinarski put koji ima za cilj provesti planinara kroz najzanimljivije predjele planina, gorja ili područja, povezujući različite prirodne i civilizacijske sadržaje, najčešće vrhove, prirodne ljepote, planinarske kuće, povijesna mjesta te kulturne i druge znamenitosti.Planinarske obilaznice nose i nazive: transverzala, vezni put, planinarski put i razne druge, te odgovarajuće nazive na stranim jezicima.

Mogu se podijeliti na linijske obilaznice, koje imaju točno zadanu trasu između kontrolnih točaka i točkaste obilaznice, na kojima kontrolne točke nisu povezane određenim putem.

Trase planinarskih obilaznica označene su planinarskim oznakama – markacijama, uz koje se često stavljaju dodatne oznake (V, G, RT, 1 i sl.), kako bi se razaznavale od ostalih markiranih planinarskih putova.

Smisao planinarske obilaznice

Obilaznice daju kretanju planinara nov i bogatiji smisao. Vrh planine više nije jedini cilj. Tom cilju pridodan je niz drugih, koji se međusobno nadopunjuju.

Planinarske obilaznice već su desetljećima veoma popularan način planinarenja i imaju brojne, a nerijetko i fanatične sljedbenike.

U posljednjih nekoliko godina brojni planinarski putovi u Hrvatskoj ponovno su oživjeli, a pojavili su se i neki posve novi. Planinarske kuće dobivaju nove posjetitelje.

Mnogi planinari žele osim bogatih utisaka ponijeti i nešto što će ih trajno podsjećati na prijeđeni put. Jedna od tih malih stvari, koje osobito vesele poklonike obilaznica, svakako su otisci žigova u dnevniku obilaznice.

Oni su podsjetnik na svako od značajnih i zanimljivih mjesta koje predstavljaju. Iza naoko običnog traga tinte na papiru ponekad se krije čitava planinarska priča, izlet ili više njih, pokoji bezuspješni pokušaj, godine iščekivanja i određeni trud, pa ne čudi da mnogim planinarima pružaju toliko zadovoljstva. Za prijeđenu obilaznicu obilaznik osvaja svojevrstan trofej – spomen značku. Ona simbolizira kompletni uloženi napor i sve doživljeno – ugodnije ili manje ugodno, a za mnoge predstavlja neprocjenjivu vrijednost.

Nažalost, ima i planinara koji su samo sakupljači žigova. Srećom, nema ih mnogo. Zato je velik broj onih kojima će planinarska obilaznica biti motiv da upoznaju mnoge planine i odu na mjesta na kojima još nisu bili.