Bernard Margitić (1956 – 2016)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posljednji ispraćaj našeg Bernarda Margitića će biti u petak, 2.12.2016. u 12,50 na krematoriju.

Izvješćujemo sve da će se komemoracija za dragog nam Bernija Margitića održati u utorak, 13.12.2016. u 17 sati u dvorani sindikata grafičara, Breščenskoga 4.


Naglo i iznenadno, u Zagrebu je 28. 11. preminuo Bernard Margitić, jedan od najistaknutijih članova HPD-a „Željezničar“ i dužnosnika Hrvatskog planinarskog saveza.

Bernard Margitić bio je svestran planinar i izniman popularizator planinarstva. Cijeli je život posvetio planinarstvu. Prve planinarske korake napravio je u HPD-u „Zagreb-Matica“, a od 1982. član je HPD-a „Željezničar“. U HPD-u „Željezničar“ sedam je godina vodi sekciju Go­rani. Vodio je šest planinarskih škola i tri male planarske škole iz koje je na­stala sekcija OSA. Bio je među osnivačima visokogorske sekcije. Angažirao se kao markacist u uređivanju planinarskih putova, a također je dao nemjerljiv doprinos u svim aktivnostima vezanim uz planinarske putove, planinarske kuće, zaštitu prirode, planinarska priznanja, rad s mladima i u svim drugim djelatnostima kojima se bavio. Velik doprinos dao je i svojim informatičkim znanjem. Kao planinarski vodič organizirao je i vodio više stotina izleta, tura i pohoda. Od 2003. do 2005. obnašao je dužnost predsjednika HPD-a „Željezničar“.

Posebno je volio planinarske obilaznice i bio njihov najveći popularizator. Prvi je stekao zlatnu značku, plaketu i posebno priznanje Hrvatske planinarske obilaz­ni­ce, a kao transverzalac bio je hrvatski rekoreder po broju obiđenih planinarskih obilaznica. Po­krenuo je planinarske obilaznice Hrvatske planinarske kuće, Špiljama Lijepe Naše, Četiri godišnja doba na Oštrcu, Beži Jankec i mnoge druge, te obnovio natjecanje Trans­ver­zalac pod imenom Gojzerica. Osmislio je i suvremeni način kategorizacije planinarskih obilaznica koji je primijenjen u natjecanju Gojzerica, a mnogim društvima pomogao je savjetima i uputama pri osnivanju njihovih planinarskih obilaznica.

Posebno se istaknuo i kao član Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza u pet mandata. U Hrvatskom planinarskom savezu također je bio član Komisije za planinarske putove i Komisije za vodiče. Dao je velik doprinos kao pročelnik potkomisije za vodiče društvenih izleta, radio je na obnovi Hr­vat­ske plananinarske obilaznice i Velebitskog planinarskog puta a kao markacist instruktor sudjelovao na velikom broju tečaja za markaciste. Za svoj svestrani planinarski angažman primio je sva najviša priznanja HPS-a: brončani znak 1985, srebrni znak 1995, zlatni znak 2000 i plaketu 2005. godine. Godine 2009. primio je godišnju nagradu za najboljeg dužnosnika Hrvatskog planinarskog saveza.

Iznad svega, bio je izniman planinarski prijatelj, uvijek spreman angažirati se nesebično u cilju unaprjeđenja planinarstva. Na taj način stekao je velik broj prijatelja i poštovatelja koji će ga trajno pamtiti po dobrim djelima, požrtvovnosti i velikom planinarskom znanju. Iznenadni odlazak Bernarda Margitića nenadoknadiv je gubitak za njegovu obitelj, HPD „Željezničar“ i za Hrvatski planinarski savez.