Izvještaj s prvog zajedničkog izleta u sklopu priprema za ekspediciju Kavkaz 2018.

Ekspedicija HPDŽ Kavkaz 2018.

Nakon sastanka Društva 18.4.2018. evidentirana su 23 kandidata za ekspediciju. Prije same ekspedicije planirana su tri zajednička izleta: 20.-22.4.2018., 31.5.-3.6.2018. i 22.-25.6.2018.

 


Za prvi zajednički izlet triju sekcija HPDŽ-a, a u sklopu priprema za ekspediciju na Kavkaz 2018., odabrana je Begunjščica u Karavankama. Sudjelovalo je 8 članova ekspedicije: Vesna Žarak, Nada Bilobrk, Anja Piljek, Rene Lisac, Tomislav Lopandić i Nevenko Špoljarić iz AO-a te Mirela Rakocija i Iva Džeba iz SVP-a. Uz njih, izletu su se pridružili Dino Dadić (AO) te Mateo Petrović i Ivan Perović, članovi SKOL-a (Speleološkog kluba Ozren Lukić, op.a.). U dom na Zelenici došlo se kasno navečer u petak 20.4.2018., a zbog iznimno visokih temperatura odlučeno je da se na vrh kreće već u 4 ujutro. Svi sudionici izleta popeli su se po Y grapi, dok se je veći dio ekipe spustio po Centralnoj grapi, s tim da se Rene Lisac spustio na skijama.

 

Trojica pridruženih članova sišli su po Šentanskom plazu, po kojem se i Rene Lisac uspeo i odskijao ga. U 7 ujutro već se pila kava na Zelenici nakon čega su Rene Lisac, Tomislav Lopandić, Vesna Žarak, Nada Bilobrk i Dino Dadić otišli penjati dugi smjer Janc-Mali (IV+/IV-III, 160m) u suhoj stijeni Begunjščice kod Bornovih tunela, a ostali (Iva Džeba, Mirela Rakocija, Anja Piljek, Nevenko Špoljarić, Mateo Petrović i Ivan Perović) kratke sportske smjerove u Dovžanovoj Soteski blizu Tržiča, gdje su se poslijepodne opet svi okupili. Nakon zajedničkog kasnog ručka u Tržiču uslijedio je povratak u Zagreb. Dan je bio iznimno ispunjen i  protekao je u izvrsnom raspoloženju.

foto: Rene Lisac

tekst: Anja Piljek