Put ekspedicionizma

Put ekspedicionizma je četverogodišnji projekt Hrvatskog planinarskog društva “Željezničar” (HPDŽ) s krajnjim ciljem organiziranja ekspedicije u Himalaju i provođenja značajnog uspona za hrvatski kontekst, a povodom sedamdesete obljetnice Društva 2020. godine. Ideju obilježavanja godišnjice organizacijom ekspedicije iznio je početkom 2017. Zvonko Filipović, predsjednik HPDŽ-a, a sama priprema za ekspediciju povjerena je Vladimiru Mesariću kao jednom od najiskusnijih hrvatskih alpinista i ekspedicionista. Umjesto direktnog planiranja završne ekspedicije 2020. godine, kao optimalni pristup odabran je postepeni proces u kojem se kroz pripremne godine paralelno podiže zahtjevnost uspona te kompetencija svih sudionika. U projektu sudjeluju članovi triju sekcija/odsjeka HPDŽ-a: članovi Alpinističkog odsjeka (AO) kao nositelji najzahtjevnijih uspona te članovi Sekcije visokogorskog planinarenja (SVP) i Speleološkog odsjeka (SO). Time se na jedan nov i inovativan način podižu kompetencije članova svih navedenih sekcija/odsjeka, a pritom se i prvi puta u povijesti Društva aktivno radi na njihovom povezivanju te razvoju zajedništva unutar cijelog HPDŽ-a. Uz zajedničke edukacije, pripreme i poduhvate tijekom cijelog trajanja projekta, planirane su 4 ekspedicije kojima zahtjevnost i visina postepeno raste: Alpe 2017., Kavkaz 2018., Kirgistan 2019. i Himalaja kao kruna svega 2020. godine.

 

MONTE ROSA 2017.

Niz uspona na vrhove iznad 4000 m (Vincent Pyramid, Parrotspitze, Ludwigshohe, Zumsteinspitze, Signalkuppe i Dunantspitze) u masivu Monte Rose obavili su članovi sve tri sekcije HPDŽ-a u sklopu prve akcije projekta.

Izvještaj s Monte Rose 2017.

foto Rene

 

 

KAVKAZ 2018.

Ekspedicija u Gruziji predviđa niz uspona na vrhove Kavkaza, s glavnim alpinističkim usponom na Ušbu. Značaj ove ekspedicije na Ušbu je, uz sjećanje na nesretnu ekspediciju 1974., što bi to bio prvi hrvatski uspon na taj značajni vrh i prvi hrvatski uspon teškim alpinističkim smjerom “Gabriel Khergiani route”, ocijenjen ruskom ocjenom 5B.

foto Ušba preuzeta sa Summit posta

 

 

 

 

KIRGISTAN 2019.

Cilj ekspedicije je uspon na 7000 m visok vrh u Kirgistanu na kojem Hrvati još nisu bili.

HIMALAJA 2020.

Za finalnu ekspediciju u Indijskoj ili Nepalskoj Himalaji predviđena su dva moguća scenarija:

  1.  Uspon na prvenstveni vrh ili prvenstvenim smjerom na vrh iznad 7000 m
  2.  Prvi hrvatski uspon na vrh iznad 8000 m