Kanjon Krupe i Vilenski kukovi 17. i 18. lipanj 2017.

Podno južnih padina Velebita, usječena duboko u kanjon teško prohodnoga kraja, teče rijeka Zrmanja. U nju se ulijeva Krupa – najduža i vodom najizdašnija pritoka Zrmanje.
Na rijeci Krupi u prekrasnoj prirodi nalazi se Kudin most. Predaja kaže da je most izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi premostio rijeku koja ga je dijelila od njegove drage. Po njemu je most i dobio ime.
Most je izgrađen je u suhozidu, na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, a radišni (i zaljubljeni!) majstor je u 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova spojio obje obale Krupe.
Danas je most  preventivno zaštićen kao spomenik kulture.

Krnjeza, desna pritoka Krupe, izvire u velikoj pećini na 408 m n.v. (mještani obližnjeg sela Golubić zovu je „Vodena pećina“). Iako je dugačka svega kilometar, izdubila je kanjon dubok gotovo 300 metara.

Carstvo kamena i prekrasnih proplanaka, a možda i poneke vile.

Vilenski kukovi se nalaze između Tulovih greda i Crnopca (Prezida) u jugoistočnom dijelu Parka prirode “Velebit”. Između Vilenskih vrata kod Sv.Brda i Vilenskih kukova prostor je mitskih vjerovanja o nadnaravnim bićima, vilama, po čemu je skupina kukova i dobila ime.
Svaki novi posjet , lutanje prvenstvenim i neponovljivim stazama kroz nemarkirano bespuće , postaje jedinstveno iskustvo.

Plan izleta

Subota 17.06.2017.

6:00 Polazak  iza KD Lisinski. Molimo za točnost dolaska.

9:30  Dolazak u selo Golubić na Krupi.

Spuštanje u kanjon Krupe , te uzvodno, pored Kudinog mosta do manastira Krupa. Putem prelazimo pritoku Krupe Krnjezu. Vodostaj je u ovo vrijeme nizak, međutim, voda je duboka barem do koljena.

Uz Krupu se , u blizini Kudinog mosta, nalazi kratka feratta (cca. 15 m), koju je moguće zaobići po drugoj obali.

Okvirno vrijeme hodanja 5-6 sati.

Noćenje u Muškovcima u kampu ili privatnom smještaju. Cijena noćenja u privatnom smještaju (dvokrevetne i trokrevetne sobe ) iznosi 10 EUR uz korištenje roštilja u dvorištu.

Nedjelja 18.06.2017.

Obilazak Vilenskih kukova

Okvirno vrijeme hodanja 6-8 sati

Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Izlet je primjeren planinarima s dobrom kondicijom.

Oba dana moguć je, za planinare sa slabijom kondicijom,  obilazak skraćenom trasom (3-4 sata dnevno)

Oprema uobičajena planinarska. 

Ukoliko imate ikakvih pitanja u vezi s opremom, konzultirajte se s vodičima izleta PRIJE polaska na izlet.

PREHRANA: Individualno iz ruksaka. Večera i doručak u Muškovcima.

Vodiči na terenu: Neven Martinis      091 5596961

Tom Zoričić    098 476 108

Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.  

U slučaju nedovoljnog interesa ili nepovoljne vremenske prognoze izlet će se  skratiti u jednodnevni. Informacija o tome će biti objavljena do četvrtka 15.06.