Planinar i 7 kotlića 2019.

25.05.2019.


Kakav dan! U dugom, teškom nizu kišnog, nenaklonjenog vremena, kad smo se već pribojavali da li ćemo uopće moći održati našu kotlićijadu, osvanuo je dan, čist ko suza, koji se nudio: iskoristi me, iskoristi me.
I jesmo.
Od jutra je natovarena povorka krenula prema Oštrcu. Tamo, u podnožju sva oprema i (repro)materijal su utovareni u Zdenkov traktor, koji je pod teretom šest kotlića, mesa, luka, kruha, litara vina, vode i piva, te sa svom dodatnom opremom koja je kuharima i pomoćnicima bila potrebna za najbolji recept, za formulu koja je bila neophodna za uspjeh kotlića, krenuo šumskim putem prema domu. Nakon okrijepe kod Oslakovića krenuli su i oni, kuhari, planinarski veselo, po dobro poznatoj stazi, u raspoloženju koje je posebno veselo, karakteristično samo za taj dan, kada je natjecanje u spravljanju kotlića. Naša je kotlićijada sa stažom od samo četiri godine postala rado posjećeni događaj. Ne samo od članova našeg društva, koji ovamo dovode supružnike, djecu, čak i sasvim malu, učeći ih prvim planinarskim koracima i duhu zajedničkog veselja. Ove godine najmlađi je bio mali Noa Levatić, unuk naše Višnje Krznarić, a to mu čak nije ni bio prvi put.
Posjetitelji iz organiziranog autobusnog prijevoza su krenuli par sati kasnije, brzim korakom, sa istim veseljem, onako kako se ide ususret zagarantirano veselom događaju. Kad smo stigli na Oštrc utopili smo se u veselu masu, prilazili kotlićima koji su već krčkali i pozdravljali drage ljude oko njih. Malo špeka ovdje, par čvaraka ondje, čaša gemišta, eto, i mi smo tu kao da smo stigli zajedno. Divili smo se i čudili odjevnim kreacijama, tematski odabranim i promišljenim samo za ovaj dan. Iako smo znali da će ekipe dati svoj pečat i na tom polju, ostali smo oduševljeni retro kreacijama i popratnim rekvizitima u vidu disco kugle, pompona (! ha, koja volja?)
Organizatori Ivek i Mira su pozdravili goste, predstavili ekipe i podijelili šifrirane kuverte, koje su predstavnici ekipa izvukli . Ove godine je na natjecanju sudjelovalo šest ekipa: lanjski pobjednici Gorski visovi samouvjereno su šetali oko svog kotlića šaleći se sa svima. Kotlić majstori iz nove OPŠ brzo su uhvatili korak sa ostalima. Gojzeki su u svom kutku odašiljali dobre vibracije, a Mladenov SDI tim nije zaostajao za njima. Posebno je veselo bilo u timovima Vel´ke familije i Cipelcugera koji se nisu mogli odlučiti da li su suparnici ili best buddies.
Zbor je otpjevao nekoliko pjesama i svojim nastupom doprinio programu. I njih je zahvatila kotlić manija, pa su na glazbu starinske Mamica su štrukle pekli ispjevali pjesmu za koju su osmislili slijedeće stihove:


Sastala se družba mala
kotliće je kuhat stala
vrući kotli spremaju se
kuhari nam natječu se
reži, sjeckaj, pa začini
mešaj, mešaj vu planini
komisija naša krasna
kuša sva ta jela slasna
pa od gušta prste liže
a odluka teško stiže
jedan kotlić je najbolji,
al’ nama su svi po volji
navek nek je onaj jadan
ko s oštrca ode gladan


Mirisi su se širili iz kotlića, čuvajući posebne tajne znane samo kuharskoj ekipi. Odabran je žiri kao i hostese koje će u zakazano vrijeme donijeti uzorke. U veselom iščekivanju obilazili smo uokolo, uživali u muzici i sveopćem veselju.
Odjednom, vesela cika, dolaze čak dvije torte, jer Ivani je danas rođendan!! Ima li veselju kraja? Svi ju ljubimo, a ona punog srca ne vjeruje svojim očima.
U zakazano vrijeme ljupke hostese su donijele šest vrućih uzoraka, koje su njihovi kuhari puni nade ispratili, ubacujući zadnje zrno bibera i lovorov listić, na stol žirija, koji je u tom času strateški sklonjen, kako u pošteni sud ne bi bilo ni najmanje sumnje.
Posjetiteljima su podijeljene zdjelice i svi smo krenuli kušati ovogodišnje gulaše. Neko vrijeme smo jeli međusobno ocjenjujući i dajući preporuke jedni drugima, koji još kotlić treba kušati. Za svojih 25 kuna posjetitelji su mogli probati svaki kotlić, dok god ih je bilo. Tako smo jedući i pijući i uz pjesmu i ples došli do ključnog trenutka.
Žiri je odabrao. Ove godine tu čast su dobile Božena Kralj Vrsalović, Marija Hohoš i Ankica Ćurko. Atmosfera je na vrhuncu. Svi su se šćućurili oko organizatora, koji namjerno otežući proglašava treće mjesto. Ove godine to je ekipa OPŠ 2019 koja je tek jučer imala svoj završni ispit, a već se ovako značajno uključila u društvo. Veselju nije bilo kraja! Dobivaju diplomu i kuhaču sa ugraviranim 3. mjestom, ukrašenu lovorom i crvenom vrpcom. Kakav dan, kakav tjedan za njih! Mislim da su naši zauvijek!
Drugo mjesto dobivaju Gojzeki. I oni se vesele, jer su osim dobrog plasmana dobili još jednu porciju zajedništva. Grle se i ljube i već dogovaraju za slijedeću godinu.
Ali kad je proglašeno prvo mjesto, Mladenovom SDI timu, veselili smo se svi s njima. Prvo im je mjesto stalno uzmicalo, a uvijek su bili tu negdje. Uzimajući, svoje diplome i pobjedničke kuhače Mladen, Ester, Sanja i Nera sijali su od sreće i zadovoljstva. Primajući čestitke kako od suparničkih ekipa i svih posjetitelja veselo su se fotografirali ekipno, suparnički, ali ne zaboravljajući načiniti zajedničku, veliku veselu fotografiju koja će nas sve uvijek podsjećati na ovaj dan.
Podijeljene su zahvalnice ekipama koje se nisu uvrstile među prve tri. Nije bilo žaljenja, samo velika radost i želja da se na ovoj manifestaciji sudjeluje opet i opet.

Ocjenjivački sud

Kratice:

Tekst: Mira Kukec;

SDI = sekcija Društvenih izleta u HPDŽu

OPŠ = Opća planinarska škola HPDŽa

slike su od planinara sudionika