Završena prva Viša (visokogorska) škola

Dana 8. rujna 2022. godine u prostorijama HPD Željezničar Zagreb uručena su uvjerenja o završenoj Višoj (visokogorskoj) planinarskoj školi polaznicima škole, čime je i službeno završen program te škole.

Program Više (visokogorske) planinarske škole HPD Željezničar Zagreb uspješno je završilo dvanaest polaznika škole (Nensi Bolić, Denis Bolić, Darko Vinchierutti, Dalibor Šarušić, Jozo Milić, Ivana Kokot, Martina Žepina, Željka Tonković, Nataša Drame, Zdenko Kornet, Nikola Badrov, Iva Saćer Čakarun) koji su time stekli uvjete za izlazak na ispit u organizaciji Komisije za školovanje Hrvatskog planinarskog saveza.

HPD Željezničar Zagreb, odnosno sekcija visokogorskog planinarenja, prva je od hrvatskih planinarskih udruga koja je organizirala i provela Višu (visokogorsku) školu prema Programu više planinarske škole Hrvatskog planinarskog saveza.

Tijekom škole ukupno je odrađeno šesnaest vježbi i tura na terenu, osam u ljetno-jesenskom dijelu škole i osam u zimskom dijelu škole. Provedeni su usponi na osam vrhova (dva vrha viša od 3.000 metara, četiri vrha viša od 2.000 metara i dva vrha viša od 1.000 metara). Školarci su prošli pet klinčanih puteva (via ferrata). Tijekom škole održano je i dvadeset tri predavanja iz programa škole.

Voditelj škole bio je Tomislav Gračan, a instruktori  Nevenko Špoljarić, Vladimir (Dado) Mesarić, Slavko Patačko, Petra Kejla, Nikola Ramušćak i Željko Novak.

U provedbi škole sudjelovali su i članovi sekcije visokogorskog planinarenja kao asistenti i to: Melita Žbulj, Ivona Bogović, Ognjen Bogović, Ana Balen, Anja Piljek, Robert Pocrnić i Damjan Marin.