12. TRADICIONALNI POHOD NA ZARIN -nedjelja, 11.4.2021.

                    

                 Najviši vrh Škamnice – Brinje

Vodičica:  Mira Kukec, mobi: 098 9804 482  

Vrijeme polaska:  7,30 sati nedjelja, 11.travnja  2021.

Mjesto polaska:  iza koncertne dvorane V. Lisinski

Vrijeme povratka:  17 sati iz Brinja

Težina ture:  lagana, uspon oko 2 sata, povratak oko 1,30

Oprema: standardna  planinarska u skladu s prognozom

Prijevoz:  autobus  po cijeni od 100,00 kn (akontacija)

Prijave:  UTORKOM  kod  vodičice  Mire ili na mobitel, uz obavezno plaćanje do  06.04.2021.

Dnevnik pohoda:  u Brinju po cijeni od 5,00 kn

Hrana:  iz ruksaka

Opis puta: Po dolasku u Brinje (oko 9,30), imamo slobodno vrijeme za jutarnju kavicu i druge vrste okrijepe na tersama brinjskih kafićima. 

U 10 h kreće POHOD od „novog hotela“ (kao i obično) uz lokalne vodiče. Oko 20 min po cesti, gdje su postavljene ploče Poučnog puta, a onda kroz šumu, do vrha Zarin, 828 m odakle se pruža lijepi pogled na Brinje. Ako nastavimo još 10 min dolazimo do vidikovca Kozjak odakle je lijepi pogled na prostrano Brloško polje i Gusić jezero.

Oko 13 sati treba krenuti natrag, da bismo oko 14,30 bili kod kapele Presvetog Trojstva na Sokolcu, gdje ćemo ići u obilazak sa stručnim vodičem. Jedinstvena trokatna kapela se nalazi u kompleksu starog grada Sokolca, koji se spominje u davnom 15. stoljeću i jedan je od najbolje  sačuvanih spomenika tog vremena u ovom dijelu Europe. Iza toga krećemo u obilazak  Zavičajne zbirke koja ima preko 700 eksponata, pod znalačkim vodstvom g-đe i g-dina Perković. U blizini je i most na rječici Gati iz 1800.godine, spomenik mineru – rad Koste Radovanija iz 1984.god.

Nakon razgleda idemo još oko 500 metara  cestom prema Senju (smjer zapad), do kućice PD“ Škamnice“ koja se nalazi iza crkvice sv. Fabijana i Sebastijana (pl. oznake na skretanjima). 

U dobrom raspoloženju dočekat ćemo podjelu Zahvalnica i naslova časnog Prijatelja Brinja, za one kojima će ovo biti 6-ti dolazak.

U 17h  treba biti kod autobusa (koji će biti parkiran nedaleko) kako bismo krenuli prema Zagrebu, nadam se zadovoljni još jednim lijepim planinarskim druženjem. 

Radi epidemioloških razloga, molimo da se pridržavamo preporučenog razmaka, te ostalih dozvoljenih mjera. U zatvorenim prostorima (razgledi) obavezna je upotreba zaštitnih maski. Budimo odgovorni! 

Vodič-ica  ima  pravo promjena u skladu s okolnostima.

Želim  nam vedro i veselo raspoloženje.                                             Vaša vodičica:

                                                              Mira Kukec, mobi: 098 9804 482