KALNIK 31.07.2021. (subota)


Polazak autobusa je u subotu 31.7.2021.  u 7:30 sati  iz Trnjanske ceste, iza Koncertne dvorane “Vatroslava Lisinskog”. Vožnja do Kalnika traje oko jedan sat (autocestom Zagreb-Goričan). U blizini planinarskog doma na uređenom parkiralištu ostavljamo autobus i nakon okrijepe uz jutarnju kavu dijelimo se u dvije grupe, ovisno o tjelesnoj kondiciji pojedinaca.

Grupa A:  Krenut će po zahtjevnijoj stazi Kalničkog gorja koje se zbog svog stjenovitog vrha Vranilca (643m), doima mnogo višim. Kalnička gradina stopila se s prirodnom stijenom i omogućuje interesantan uspon. Stijena na kojoj se nalazi gradina poznato je alpinističko penjalište s 20-ak smjerova, a do vrha Vranilca vodi nekoliko puteva i jedna ferata. Zahtjevniji je uspon u alpinističkom stilu preko 7 zuba, odnosno preko 7 stijena koje se pružaju duž grebena Kalnika sve do vrha Vranilca. Za grebenski put potrebno je oko 2 sata, ako se u obilazak uključe i drugi vrhovi.

Grupa B: Od doma polazi markirana  kalnička kružna staza uređena kao poučna staza za koju treba oko 2,5 sata. Ovisno o vremenskim prilikama preporuča se i uspon lakšom šumovitom planinarskom stazom dodatnih 20-minuta na vrh Vranilac, odakle se pružaju prekrasni pogledi na Ivanščicu, Medvednicu, Petrovu, Zrinjsku i Moslavačku goru, Psunj i Papuk.

Obje grupe će se popeti i na Kalničku gradinu.

Nakon obilaska  željenih ciljeva u domu  možemo unaprijed najaviti ručak, a mogu se dobiti i jela po narudžbi.

U planu je posjet  privatnoj sirani  gdje se nakon degustacije mogu  po povoljnim cijenama kupiti  vrlo  kvalitetni sirevi.

Povratak u Zagreb, prema dogovoru, a najkasnije u 18 sati.

Oprema treba biti osnovna planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima predviđenim za taj dan.

Cijena vožnje ovisi o popunjenosti autobusa, akontacija je 100 kn.

Ukoliko se javi manje od 20 učesnika, izlet ćemo organizirati s osobnim vozilima ili kombijem.

Prijave i uplatu  primaju vodiči ili blagajnica,  utorkom na sastanku u društvenim prostorijama, Trnjanska cesta 5b, od 19:00 – 20:30 h. Uplata se može izvršiti i na žiro račun HPDŽ IBAN: HR6723600001101578015 s tim da pod poziv na broj upiše svoj OIB, a pod svrha uplate „izlet na Kalnik“. Potvrdu o uplati treba poslati vodiču. U slučaju odustajanja 10 dana prije izleta (ako nema zamjene), akontacija se ne vraća.   

Vodiči:
Božena Kralj Vrsalović mob: 091 5905930
Mladen Stanković mob: 095 9999216 
Ivan Kobeščak mob: 098 514495

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2021. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim i ostalim uvjetima na terenu.