Najava izleta: Tri ljepotice i jedan ljepotan

Hrvatsko planinarsko društvo Željezničar u suradnji sa turističkom agencijom Črljenec turist organiziraju izlet u Bosnu i Hercegovinu

Bjelašnica 2067m, Visočica 1960m, Vranica 2110m i grad Sarajevo

TRI  LJEPOTICE  I  JEDAN  LJEPOTAN

Plan puta:

SRIJEDA: 22.6.2016.

Sastanak u 6,45 sati na parkiralištu iza KD. Vatroslav Lisinski, odakle polazimo u 7,00 sati. Vozimo se prema Slavonskom Brodu, Derventi, Zenici i do Sarajeva uz dogovorenu pauzu. Po dolasku u Sarajevo slijedi organizirani turistički obilazak Bašćaršije oko 1 i 30 sati. Imat ćemo dovoljno vremena za samostalni i opušteno uživanje u čarima Bašćaršije. U dogovoreno vrijeme sa autobusom odlazimo prema Malom polju na Igmanu i smještamo se  u planinarski dom Malo polje na Igmanu 1326m. Bus dolazi 300 metara do doma. Noćenje.

ČETVRTAK: 23. 6. 2016.

Doručak i polazak na planinu Bjelašnicu, na kružnu turu Babin dol, Štini dol, vrh Opservatorij, pl. dom Bijele vode (nismo na Prenju). Vrijeme hodanaj 6 – 7 sati, visinska razlika 811m. Vraćamo se ponovo u dom na Malom polju i nakon večere druženje i noćenje!

PETAK: 24. 6. 2016.

Doručak i polazak prema planini Visočici koja je od Sarajeva udaljena oko 45 – 50 km. Napravit ćemo turu Tušila, Ozimine, Očkovica, Drstva, Veliko brdo, Vito, pl. dom Vrela. Vrijeme hodanja 6 – 7 sati hoda, visinska razlika 760m. Nakon obilaska planine Visočice nastavljamo dalje prema gradu Gornjem Vakufu koji se nalazi ispod planine Vranice gdje ćemo provesti sljedeća dva dana. Dolaskom na dom Rosinj, 1680m večera, kratko druženje sa domaćinima i noćenje.

SUBOTA: 25. 6. 2016.

 Doručak i polazimo u obilazak lijepe planine Vranice. Popet ćemo se na najviše vrhove Krstac, Natkrstac i ako će biti vremena popet ćemo se na vrh Loćiku. Doći ćemo i na predio odakle se pruža predivan pogled na Prokoško jezero. Vrijeme hodanja oko 6 – 7 sati. Po dolasku na dom organizirana je večera, janjetina za koju se morate predbilježiti unaprijed i fešta sa našim domaćinima moći će krenuti. Noćenje!

NEDJELJA: 26. 6. 2016.

Opet doručak, kavica, rakijica, pakiranje i napuštamo ovaj lijepi kraj. Pješice za 2 – 2,5 sati dolazimo do grada Gornjeg Vakufa, razgled grada, pozdravljamo se sa domaćinima i polazimo za Zagreb uz zadržavanje u gradu Jajcu (ručak). Povratak u Zagreb oko 22 sata, moguće nešto ranije, a moguće i nešto kasnije (nepredvidive gužve na granici).

CIJENA ARANŽMANA iznosi 820 kn na bazi 25 osoba

U cijenu aranžmana uračunato je: prijevoz, noćenje u domovima, turističko vođenje pa Bašćaršiji, lokalni vodiči, vođenje i organizacija izleta.

Nije uključeno: večera, ( od 6 do 10KM), doručak (od 3 – 5KM), janjetina subota navečer (oko 15 KM po osobi) i potrebno je prijaviti kod prijave za izlet. Bit će organiziran prijevoz kamionom od Gornjeg Vakufa do doma na Rosinju i to bi trebalo koštati oko 4 KM.

Uživat ćete, nemojte sumnjati u to!!!!

NAPOMENA!

 za ove ture potrebna je solidna kondicija

– za one slabije kondicije bit će organizirano vođenje manje zahtjevnim putevima

Kratke informacije o planinama i turama koje nas očekuju:

2.dan (četvrtak), 23.6.2016.

BJELAŠNICA – vrh Opservatorija (2067 m/nv), kružna tura

Opis planine:

Bjelašnica se nalazi se u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, jugozapadno od Sarajeva (oko 25 km). Na vrhu Bjelašnice – Opservatorija  (2067 m/ nv) za vrijeme vladavine Austro-Ugarske Monarhije 1894. godine podignuta je meteorološka stanica.  Zbog sudaranja mediteranske, planinske i kontinentalne klime na Bjelašnici su česte vremenske promjene. U zimskom periodu na planini vladaju izrazito niske temperature praćene ledenim vjetrom i čestim gustim maglama. Prosječna visina snijega iznosi 2-3 a u nanosima 4-5 metara. U prošlosti je bilo zabilježeno nekoliko nesretnih slučajeva planinara sa tragičnim ishodom. Ljeti je planina prekrivena gustom zelenom travom prošaranom raznobojnim planinskim cvijećem. Na Bjelašnici je za vrijeme održavanja XIV Zimskih olimpijskih  igara „Sarajevo 84“ održano je skijaško takmičenje u disciplinama: slalom, veleslalom i spust za muškarce. U ski-centru Babin do (1256 mnv) postoji nekoliko hotela i ugostiteljskih objekata.

Opis ture:

Kružna tura: Babin dol – Štini dol – vrh Opservatorija – pl. dom ”Bijele vode”;

Vrijeme hoda: 6 – 7 sati;

Visinska razlika: 811 m;

Ocjena težine: K2; T1.

Polazak iz Babinog dola u 07:00 h. Prije polaska na na turu kratki istorijat o XIV ZOI “Sarajevo 84“, fotografisanje i polazak na pješaćenje.

Zbog kružne ture, autobus produžava oko 6 km do pl. doma na Bijelim vodama, gdje nas čeka do našeg povratka sa ture. Slijedi pješaćenje preko Štinog dola austro-ugarskom stazom oko 2-2,5 sata hoda. Na vrhu pauza za odmor i razgledanje.

Silazak sa vrha u Štini do i nastavak pješaćenja preko grebena Lisičija glava u pl. dom Bijele vode.

Dom raspolaže sa toplim i osvježavajućim napitcima. Povratak sa Bijelih voda u Babin dol u predvečernjim satima. 

3. dan (petak), 24.06.2016.

VISOČICA, vrh Drstva (1808 m/nv) – vrh Vito (1960 m/nv)

Opis planine:

Planina Visočica čini prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne. Sa istočne strane od Treskavice je odvojena rijekom Ljutom, sa juga i jugozapada rijekom Neretvom od Prenja, a sa zapada i sjevera kanjonom rijeke Rakitnice od Bjelašnice. Ime je dobila po mnogobrojnim visokim vrhovima. Visočica je visoravan koja se od sjevera sa prosječne nadmorske visine od oko 1400 metara i blago spušta ka jugu u Bjelimiće, a zatim se dosta strmo obara u dolinu Neretve. Obronci Visočice na sjeveru i zapadu se spuštaju u kanjon Rakitnice okomitim liticama i strminama. Ovaj dio Visočice je poznat po imenu Kaoci i u njemu se ističu vrhovi: Vito (1960 m/nv), Subar (1820 m/nv), Drstva (1808 m/nv) i Puzim (1776 m/nv). U centralnom dijelu planine se izdiže greben Ljeljen sa najvišim vrhom Džamija (1967 m/nv) i nešto nižim vrhovima Veliki Ljeljen (1963 m/nv) i Mali Ljeljen (1860 m/nv). Planina pruža brojne mogućnosti za treking, vožnju brdskim biciklom, turno skijanje, ukratko potpuni odmor.

Opis ture:

Kružna tura: Tušila – Ozimine – Očkovica – Drstva – Veliko Brdo – Vito – pl. dom ”Vrela”;

Vrijeme hoda: 6 – 7 sati;

Visinska razlika: 760 m;

Ocjena težine: K2; T1.

Polazak iz Tušila u 07:00 h. Pristupni put na vrh Drstva vodi od pl. doma ”Vrela” (1200 m/nv) u Tušilima preko livada iznad sela Pervizi do Ozimina (sela Đulbašići i Žilići). Po izlasku na stočarski put nastavljamo idući proplancima kroz bukovu šumu do česme na Očkovici (1541 m/nv). Iznad česme je amfiteatar kojeg čine strme litice vrhova Subar (1820 m/nv), Vito (1960 m/nv), Veliko brdo (1884 m/nv)  i Drstva (1808 m/nv). Mještani iz Tušila ovo područje Visočice nazivaju Kaoca. U proljeće, kada nastupi topljenje snijega, u amfiteatru se formiraju četiri jezera: Veliko, Srednje, Malo i Kolovetnice. U ljetnom i sušnom periodu stalno je samo Veliko jezero (1660 m/nv).

Uspon na Drstvu započinje od ulaza u amfiteatar jakom strminom prekrivene gustim busenovima trave i grmovima borovnice. Po izlasku na vrh pruža se impresivan pogled na kanjon Rakitnice i obližnje planine Prenj, Treskavicu i Bjelašnicu.

Nakon pauze za odmor i užinu na Drstvi priječimo greben Veliko brdo (1860 m/nv) – Vito (1960 m/nv). Greben je mjestimično eksponiran i potrebna je pažnja prilikom kretanja! Po dolasku na Vito pravimo pauzu za fotografisanje, pečaćenje dnevnika i upisivanje u knjigu posjetilaca. Sa vrha Vito pružaju se široki vidici na mnoge planine u Bosni i Hercegovini. Nakon razgledanja sa vrha se spuštamo na vrelo ”Vukova voda” (10 minuta od Vita, na južnoj strani vrha) na kojem ćemo napraviti dužu pauzu za odmor. Od vrela nastavljamo markiranom planinarskom stazom spuštajući se u amfiteatar izrazito strmom i mjestimice zatravnjenom padinom. Od izlaska iz amfiteatra do planinarskog doma ”Vrela” stižemo idući jednim dijelom kroz šumu a kasnije pašnjacima. Po dolasku u Tušila možemo svratiti u pl. dom na kraće osvježenje.

Polazak za Gornji Vakuf.

4.dan 25.6.2016

VRANICA , Nadkrstac 2112m/nv

Vranica se nalazi u središnjem djelu BiH-e sjeveroistočno od Gornjeg Vakufa i istočno od Fojnice. Najviši vrh je Nadkrstac sa 2112m. U podnožju Vranice izvire rijeka Vrbas. Planina je bogata crnogoričnom šumom, ali su zato vrhovi goli sa puno sočne trave, a i predivnim vidicima. Na planini se nalazi Prokoško jezero na visini od 1635m. Planinari iz G.Vakufa izgradili su pl.dom Rosinj. Planinarski dom “Rosinj” nalazi se 12 kilometara od centra općine, na planini Vranici koja se prostire na oko 100 km2.

Prehrana na turi – IZ RUKSAKA – tijekom izleta, prema osobnim potrebama, a prethodno kupljeno i pripremljeno u obroke, svaki sudionik nosi sa sobom. Minimalno ponijeti na uspon 2 l tekućine. Voće, čokolade, grožđice, izotonični napici ili tablete magnezija.

Oprema – čvrste planinarske cipele, zaštita od sunca (šešir, šilt kapa, sunčane naočale, krema za sunčanje), zaštita od kiše i vjetra (jakna,kabanica,kapa,rukavice), planinarski štapovi,prva pomoć i osobna apoteka,lončić za vodu,čeona svjetiljka s baterijama, manji ruksak za ture, rezervna odjeća, tenisice, natikače, pribor za osobnu higijenu i ručnik, fotoaparat, rezervne baterije, punjač za mobitel, osobni dokumenti i novac.

Dokumenti – VAŽEĆA putovnica ili osobna iskaznica (za prijelaz državne granice), važeća planinarska i zdravstvena iskaznica.

Plaćanje u BIH – Zvanična valuta u BIH je Bosanska Marka (BAM). Plaćanje: osim u BAM može se plaćati i u Eurima (kovanice se ne primaju). Za lakše računanje 1€=2 BAM. Najbolje je pripremiti sitne apoene od 5€ ili 10€, lakše je za plaćanje. Preporuka-u Zagrebu kod mijenjanja valuta već tražiti sitnije apoene.

NAPOMENA!

Odazivom na izlet svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vođa ture zadržava pravo izmjene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

VOĐA PUTA PRIDRŽAVA PRAVO IZMJENE PLANA PUTA, RUTE ILI SATNICE U SLUČAJU LOŠEG VREMENA, NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI I S OBZIROM NA OBJEKTIVNE OKOLNOSTI NA TERENU.

 

Organizator i vođa puta: Željko Novak

Mob.tel.: +385 91 5410571;

E-mail: zeljko.novak4@gmail.com