PLANINARSKI IZLET PRUŽI MI RUKU – OSI, JAPICA 03.07.2022.

U nedjelju 3. srpnja 2022. održan je izlet Pruži mi ruku OSI na Japicu namijenjen osobama s invaliditetom. Izlet je organiziran u okviru projekta Planinarenje za osobe s invaliditetom Hrvatskog planinarskog saveza.
Izlet su zajedničkim snagama organizirali HPD Cesargrad (Klanjec) i HPD Željezničar (Zagreb) uz podršku HPD Obruč.

Polazna točka izleta bio je Tuhelj gdje su planinari vozači ostavili planinare putnike te se odvezli do Klanjca od kud su ih planinari domaćini vratili u Tuhelj. Lagano kroz Tuhelj, kraj crkve, s asfalta na makadam, s makadama na šumski put, prateći markacije stiglo se u zaseok Pristave pa do vidikovca… Uslijedio je spust pa uspon. Vrućina dana bila je ublažena šumskom sjenom koja je većimdijelom pratila trasu izleta. Nakon toga trasa izleta prolazi iznad kamenoloma do lokacije Korita gdje došlo do podjele sudionika u dvije grupe. Jedna je krenula prema planinarskoj kući zaobilazeći vrh, a druga se uputila na Japicu, vrh Cesargradske gore. Svi su se u konačnici našli kod planinarske kuće Cesargrad,  odmorili se i spustili u Klanjec.

Bilo je to sveukupno 8 kilometara hodnje pune dobre energije, podrške, smijeha, zafrkancije, pomoći, znoja, vrućine, popijene tekućine, napora, iscrpljenosti i volje. Sve je to kulminiralo kod planinarske kuće druženjem ispunjenim zadovoljstvom, srećom i pjesmom uz gastro-enološku ponudu Hrvatskog Zagorja!
Izlet je okupio 38 sudionika od kojih je 14 uspješno promoviralo planinarenje kao aktivnost osoba s invaliditetom. Zapravo njih 14 x 2 jer su svi na izletu sudjelovali sa svojim svakodnevnim pratnjama: amputacija potkoljenice, cerebralna paraliza, intelektualne teškoće, multipla skreloza, nagluhost i sljepoća. Veliko, ogromno hvala svim “rukama” na ovom izletu jer bez njihove dobre volje, želje da pomognu i da budu podrška ovaj se izlet ne bi održao.

Mnogi sudionici su prvi puta planinarili i ostali iznenađeni svojim sposobnostima te se na kraju ponosni na sebe i druge pozdravljali s ‘Vidimo se opet!’.
Ovako dobru priču prepoznali su pokrovitelji koji su sve sudionike nagradili odličnim keteringom zagorske gastronomije, vinom zagorske enologije te prigodnim majicama. Hvala pokroviteljima, Zagorsko-krapinskoj županiji i Vinariji Sever!

Sanja Smolčić (PD Cesargrad) * Željko Brdal (HPD Željezničar-Zagreb)