PLANINARSKI IZLET PRUŽI MI RUKU – OSI na Oštrcgrad 23.03.2024.

U sklopu projekta Hrvatskog planinarskog saveza „Pruži mi ruku OSI“ HPD Željezničar je u subotu 23. ožujka 2024. organizirao izlet na Oštrcgrad, Ivanščica. Na izletu je sudjelovalo 39 sudionika od kojih je bilo 16 osoba sa zdravstvenim teškoćama ili invaliditetom. Njih, njihove pratnje i „željezničare“ te je subote spojila ideja projekta „pruži mi ruku OSI“ koja kao cilj ima pružiti priliku svima da osjete dobrobiti planinarenja te boravka u prirodi i dobrom društvu.

Planinarska ekipa se okupila kod crkve Sv. Ane u centru Lobora od kuda kreću markacije. Prvo krećemo u brijeg asfaltnom cestom koja prelazi u širi kolni put kojim se uspinjemo između šuma i livada. Zanimljivost je paralelno uz šumski put trasiranje pristupne ceste prema pl. kući Majer. Naime svako malo nailazimo na građevinske strojeve . Prelazimo preko  prijevoja na drugu stranu brda i zatim šumom širim šumskim kolnim putem. Na odvojku za pl. kuću nekolicina sudionika se odvojila prema kući, a ostatak ekipe je nastavio prema vrhu.  Stižemo do markiranog odvojka za Oštrcgrad. Uslijedilo je 10-tak minuta oštrog uspona na Oštrcgrad. Informacija: sama gradina je u vrlo lošem stanju te je potreban izuzetan oprez. Zbog toga se većina sudionika  posvetila okrijepi i odmoru, dok je nekolicina uz pratnju otišla pogledati što je ostalo od ruševina. Nakon toga uslijedio je povratak do pl. kuće Majer. Tamo je bila gastro točka uz hitove s domaće pop i rok scene by  DJ Jovica „Amigo“ Janjatović. Svi smo se sretni i zadovoljni vratili do Lobora.

Veseli činjenica da izleti imaju sve više poklonika koji su oduševljeni idejom i rado se odazivaju na izlete, vesele se boravku u prirodi i druženju s ljudima dobre volje te s nestrpljenjem očekuju nove izlete i izazove, a to svoje veselje boravka u prirodi rado prenose i na svoje poznanike i prijatelje pa je „PMR OSI obitelj“ svakim izletom sve veća i veća.

Posebna zahvala „željezničaru“ Mariju Kovačiću na „GSS“ akciji i svim pratnjama na izletu. Glavnom vodiču izleta Ivanu „Atraktivnom“ Kobeščaku hvala na vođenju izleta.
Kordinator organizator i koautori:
Željko „Gojzek“ Brdal, Ema „Kremenska“ Jurkin, Hrvoje „Sitan vez“ Mihelj