PLANINARSKI IZLET PRUŽI MI RUKU – OSI, Zajedno do Oštrca

Nedjelja 20. ožujka  2022.

Planinarski pozdrav!

Prvi dan proljeća 2022. godine bio je sunčan, suh, prohladan – za planinarenje idealan…. A za HPD Željezničar bio je poseban. Poseban jer su “željezničari” tog dana organizirali i proveli izlet koji je okupio zadovoljstvo, astmu, podršku, autizam, pomoć, cerebralnu paralizu, prijateljstvo, dijabetes, druženje, intelektualne teškoće, suradnju, mišićnu distrofiju, uživanje, nagluhost, pozitivu, operaciju kukova i koljena, zafrkanciju, rak, sreću, sljepoću i ponos… I bi jedan predivan izlet kojeg će svi koji su se tog prvog dana proljeća 2022. uputili na Oštrc pamtiti bilo da su bili sudionici bilo da su bili “ruke”.

Izlet  “Pruži mi ruku”  bio je namijenjen osobama  sa  invaliditetom ili zdravstvenim teškoćama koje imaju želju za planinarenjem i kretanjem u prirodi, ali su im se na toj želji do sada ispriječile prepreke i problemi koje je ovaj izlet uspješno izbrisao. Sudionici izleta od kojih su mnogi prvi put planinarili iskazali su veliku želju i ustrajnost, svjesni svojih ograničenja i nesvjesni svojih mogućnosti uspješno su pomaknuli  svoje granice.

Izlet je započeo okupljanjem kod Šoićeve kuće, a prema Oštrcu se krenulo u 9 sati blažom varijantom trase širokom šumskom stazom, kraj bunara iz kojeg se vodom opskrbljuje dom na Oštrcu, ispod Hofmanove staze, iznad doma Ivica Sudnik laganini korak po korak. Potom je uslijedio planinarski dio hodnje postepenim usponom po nekoliko serpentina, ispod Ptičjeg vrha i stiglo se do  planinarskog doma na Oštrcu. Svi su sudionici izleta iskazali zadovoljavajuću kondiciju,a tempo hodnje  bio je prilagođen mogućnostima  svakog sudionika izleta. Uvjeren sam da će se svi složiti sa mnom da je apsolutni heroj izleta bio devetogodišnji Vid koji je prohodao prije tri godine i koji je zajedno sa svojom “sjenom” cerebralnom paralizom, pod budnim okom  mame, tate i predsjednika društva za nešto manje od tri sata hodnje došao na dom. Bravo mali care! Svi smo mi Vid Komar!
Kod planinarskog doma na Oštrcu sudionici i pratnja se prepustila gastronomiji i enologiji iz ponude, hvala Ivani na lunch paketima. Nakon toga je dio ekipe popeo vrh Oštrc visok 752 m i obasjani suncem i propuhani  vjetrom uživali u pogledu na Rudarsku dragu i Plešivicu te Zagreb i Medvednicu. Uslijedio je povratak, istom trasom, neki brže neki sporije, ali svi su se sretni i zadovoljni spustili do polazne točke kod Šoićeve kuće sa zajedničkom željom: vidimo se na slijedećem izletu Pruži mi ruku OSI.
Ovaj je izlet pokazao i dokazao da bez obzira na vrstu invaliditeta  ili zdravstvenu teškoću svaka se osoba može uputiti na planinarski izlet koji je primjeren NJENIM psiho-fizičkim sposobnostima. Preduvjet je naravno da se zahtjevnost staze i tempo hodnje  prilagode mogućnostima i ograničenjima svakog sudionika.

No iskreno, iz osobnog iskustva mogu reći da je ključ planinarenja osoba s INVALIDITETOM ili zdravstvenom teškoćom pratnja koja treba imati veliko razumijevanje i planinarsko iskustvo. Bez prijateljsko + planinarske podrške i pomoći ovog izleta ne bi bilo i zato svim “rukama” veliko HVALA!

Kao planinarska podrška  na izletu su sudjelovali vodiči i članovi HPD Željezničar  sa planinarskim iskustvom puni strpljenja i razumijevanja – složni u cilju da pruže planinarsku ruku i pomognu tijekom hodnje.

“željezničarske ruke”:
Ana Milin, Biserka Kramarić, Davor Oršanić, Ema Jurkin, Ester Stanković, Hrvoje Mihelj, Mladen Stanković, Nada  Batinica Trkulja, Niko  Milin, Vlasta Brdal i Zvonko Kolić.
Alfa i omega, planiranje i provedba, zadnja metla i prva lokomotiva izleta bili su Sonja Šikić i Željko Brdal.

S ponosom pišem da je “ruku” bilo i iz drugih društava!
HPD Zagreb Matica:
Kristina Marjanović
HPD Obruč (Rijeka):
Damir Vurušić, Ivan Škvarić i Stanislava Lukežić Basan
PD Opatija:
Stiven Knaus

Posebno veliko hvala na podršci i suradnji Ivani Knežević Šambić, Sportski savez invalida grada Zagreba.
Svi su sudionici izleta iskazali suradnju pažljivim slušanjem uputa i odgovornim  ponašanjem tijekom hodnje. Trasa izleta nije bila tehnički zahtjevna, nije bilo izrazitih strmina i cjelokupni je izlet prošao za čistu peticu.

Sudionici izleta:
Vid Komar, Katarina Komar, Tibor Komar, Marijana Pecirep, Anto Pecirep,
Ivana Bečko, Tin Žunić, Dino Mikrut, Valentina Orečić, Božica Zvonarek
Mustač, Ksenija Capan, Gordana Pleša, Olgica Jolić, Ines Stelovski,
Emil Mandarić, Rachela Sindičić, Blanka Stepanić, Marko Huljak,  Krešimir Huljak, Katarina Huljak, Suzana Vučak, Rino Vučak.

I za sam kraj svaka osoba s invaliditetom ili bez invaliditeta koja želi ispuniti svoje slobodno vrijeme boravkom u prirodi,  kretanjem  na čistom zraku, putovanjima i  dobrim društvom može izabrati planinarenje kao idealnu aktivnost!
Vaš:

HPD Željezničar