Ojos del Salado – 65. godina HPD Željezničar

Znak Ojos del Salado-400px

Sponzori:

PD-Škamnica-Brinje-1   pelin    kras

Brošura u PDF formatuPrvi zagrebački uspon na drugi vrh Anda

Ojos - pristupGlavni cilj ekspedicije povodom 65. obljetnice HPD-a Željezničar je vulkan Ojos del Salado. Usponom na taj atraktivan daleki vrh obilježit će se veliki jubilej HPD-a Željezničar, a treba naglasiti da je to ujedno i prva zagrebačka ekspedicija u taj dio Anda. Tijekom aklimatizacije posjetit će se još nekoliko visokih vrhova u
andskom masivu te ostvariti susreti s čileanskim Hrvatima.

Kulturne spone s čileanskim Hrvatima

Procjenjuje se da u Čileu živi 120.000 Hrvata i osoba hrvatskog podrijetla, poglavito u Antofagasti i u Punta Arenasu. Hrvatska zajednica u Čileu njeguje snažne veze s domovinom, istodobno promovirajući i razvijajući hrvatsku kulturu u svojoj zemlji. Tijekom ekspedicije članovi HPD Željezničar susrest će se i produbiti veze s hrvatskim iseljenicima, koji su svojim preporukama i potporom u organizacijskim poslovima uvelike doprinijeli ekspediciji.

Vrh Ojos del Salado (6893 m)

Ojos s El Muerta

Ojos del Salado je stratovulkan u Andama, na granici Argentine i Čilea. Najviša točka visoka je 6893 metra, što ga čini najvišim aktivnim vulkanom na svijetu. Ojos del Salado je ujedno druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi i najviša planina u Čileu. Nalazi se oko 600 kilometara sjeverno od Aconcague, najviše planine na
zapadnoj hemisferi (6962 m).

Sniježni izvor rijeke Salado

Ime Ojos del Salado doslovno znači »oči slane ravnice«, a može se prevesti i kao »sniježni izvor rijeke Salado«. Taj naziv potječe od velikih naslaga soli koje se u obliku laguna ili »očiju« pojavljuju u ledenjacima na vršnom dijelu planine. Na istočnoj strani vulkana, na visini od 6390 m, nalazi se trajno kratersko jezero, najviše jezero na svijetu.

Plan ekspedicije

Morrays HutEkspedicija se odvija u siječnju 2015., točno u vrijeme kada je prije 65 godina osnovano HPD Željezničar, a ujedno u vrijeme kada su na južnoj hemisferi najpovoljniji uvjeti za planinarske uspone. Nakon putovanja preko Venecije i Santiaga članovi ekspedicije upućuju se u Copiapo i u Nacionalni park Tres Cruces, gdje će podići kamp uz jezero Santa Rosa (3800 m). Radi prilagodbe organizma na velike nadmorske visine izvest će se aklimatizacijski usponi na vrhove Maricunga (4985 m) i Pastililitos (5090 m) te do skloništa Atacama (5200 m) i Tejos (5800 m). Uspon na glavni vrh planiran je desetoga dana ekspedicije, no plan ekspedicije obuhvaća rezervne dane za slučaj nepovoljnog vremena te upoznavanja prostora NP-a Tres Sruces (Laguna del Negro Francisco) te gradova Copiapo i Santiago. Ekspedicija traje ukupno 19 dana. Ekspediciji prethode brojni kondicijski treninzi i zahtjevni usponi u hrvatskim i europskim planinama.

65 godina HPD Željezničar

HPD Željezničar - LogoHPD »Željezničar« osnovano je 1950. godine. Članovi djeluju u nekoliko sekcija i odsjeka. Članovi Alpinističkog odsjeka ispenjali su mnoge smjerove i sudjelovali na brojnim ekspedicijama na svim svjetskim kontinentima. Speleolozi »Željezničara« istražili su najdublje jame u Hrvatskoj i u inozemstvu, a već 60 godina izdaju stručni časopis »Speleolog«. Društvo ima također aktivnu visokogorsku sekciju, sekciju društvenih izleta, a rad s mladima organiziran je u sekciji »Gojzeki«. Društvo je osnivač nekoliko planinarskih obilaznica i natjecanja »Gojzerica«. Od samih početaka Društvo skrbi o planinarskom domu »Željezničar« na Oštrcu u Samoborskom gorju. U proteklih 65 godina djelovanja i rada Društvo je razvilo svekolik društveni život i zauzima značajno mjesto u obitelji planinarskih društava u Hrvatskoj. Članovi Društva, kao i Društvo u cjelini, odlikovani su s više od 700 različitih priznanja.

Potpora ekspediciji

Sponzorstva i donacije

HPD »Željezničar« poziva zainteresirane fizičke i pravne osobe koje imaju mogućnosti dati potporu Društvu da se odazovu i doprinesu organizaciji i izvedbi ove zahtjevne ekspedicije na drugi kraj svijeta. Potpora se prikuplja putem žiro-računa HPD-a »Željezničar«, a koristi se prema odlukama Upravnog odbora. Broj računa za uplatu glasi:

IBAN HR6723600001101578015

HPD »Željezničar« planira sponzorima i donatorima iskazati zahvalnost objavom logotipa u promotivnim izdanjima i javnim nastupima, isticanjem logotipa na odjeći, snimanjem promotivnih fotografija na vrhu i drugim atraktvnim terenima, te drugim načinima prema željama sponzora i donatora. Ekspedicija će biti popraćena u više javnih medija, a nakon završetka održat će se serija javnih predavanja s fotografijama i video snimkama koje će snimati članovi ekspedicije.

SallarSantaRosa01