Često postavljana pitanja

Mogu li dolaziti samo na izlete bez da idem na predavanja?

Škola predstavlja jednu cjelinu koja se ponajviše sastoji od izleta i praktičnih vježbi poput čvorologije,  ali i od teoretskog djela koji je itekako bitan. Predavanja pokrivaju mnoge teme koje su važne kako bi i vi danas-sutra mogli sigurno i ugodno uživati u vlastitim planinarskim izletima. Nepoštivanjem uvjeta za završetak škole (min 6 izleta i 8 predavanja) gubite pravo izlaska na ispit te dobivanja službene diplome Hrvatskog planinarskog saveza.

Kakva kondicija mi je potrebna? Jesu li izleti fizički zahtjevni?

Ideja škole je postepeno stjecanje kondicije kroz pojačavanje kondicijske zahtjevnosti izleta od prvog prema zadnjem dvodnevnom izletu.

Mogu li povesti prijatelja na izlet ako taj prijatelj nije upisao školu?

Ovisi o broju prijavljenih osoba na izlet. Na većinu izleta ići će se busom te smo time ograničeni na cca 50 osoba. Ukoliko nekoliko školaraca odustane od izleta, na njegovo se prvo mogu javiti drugi članovi HPD Željezničar, a ukoliko i nakon toga ostane mjesta, možete povesti prijatelja, ali ga morate upozoriti na eventualnu zahtjevnost izleta i potrebnu opremu.

 

Koja oprema mi je potrebna?

Gojzerice (planinarske cipele), planinarski štapovi, ruksak, kabanica.

Gdje da kupim opremu?

Proteklih godina polaznici škole su ostvarivali 15% popusta u trgovinama Iglu Šport i Vrhunac. Hoće li tako biti i ove godine i hoće li se još neka trgovina ponuditi, još ne znamo. O tome ćemo vas obavijestiti neposredno prije škole ili na prvom predavanju.

Kada se dogovaraju detalji oko izleta?

Na predavanju prije izleta biti će dogovoreni svi detalji poput: mjesta polaska, načina prijevoza, potrebne opreme, hrane i pića i sl. Kako bi lakše organizirali prijevoz za 50 polaznika, tražiti ćemo vas akontaciju za svaki izlet u iznosu od 50 kn, a višak ili manjak ćete uplatiti ili ćemo vam ga mi vratiti za vrijeme vožnje na izlet.

Što u slučaju loših vremenskih uvjeta?

Za neke izlete postoji alternativan izlet, ali ukoliko je vrijeme izrazito loše, izlet će se odgoditi ili preskočiti. O tome ćete biti obaviješteni.

Što ako na pola izleta više neću moći dalje?

Iako sumnjamo da će se to desiti, svaki izlet ima mogućnost alternativnog izlaza kojim je moguće skratiti rutu te prije završiti izlet.

Strah me da ću biti najsporiji/najsporija i da ćete me ostaviti na planini?

Na svakom izletu biti će tri vodiča. Jedan na početku, jedan na sredini, a jedan na kraju grupe te će se on prilagoditi najsporijima i sigurno vas nitko neće napustiti.