Planinarski dom

Planinarski dom “Željezničar” na Oštrcu

Planinarski dom Željezničar na Oštrcu nalazi se na malenom gorskom sedlu ispod vrha Oštrca, okrenut prema istoku. Od doma se pruža lijep vidik na Zagreb i Medvednicu, a za dobre vidljivosti može se iz Zagreba vidjeti i sam dom. To je velika zidana jednokatnica koja planinarima pruža utočište i toplinu zimi, a ljeti, na teresi, u hladovini, možete uživati u hladnom piću i bogatoj ponudi domaće hrane, uz uvijek ljubazne domaćine.

POVIJEST DOMA
Sagrađen je 1936. godine od strane Škole narodnog zdravlja »Andrija Štampar«. Prvobitni naziv doma bio je Planinarski dom “Janko Gredelj”.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata dom je bio teško oštećen, ali već 1946. godine zaslugom Fiskulturnog društva »Lokomotiva«, odnosno njihove planinarske sekcije, počinje njegova obnova. Dom je obnavljan do 1948. godine.
Od 1950. godine do danas njime upravlja HPD »Željezničar«.
Godine 1957. dom je dograđen, a 1958. godine i elektrificiran.
Renovacija je bilo u još četiri navrata: 1967., 1972. i 1996. i 2008. godine. Nakon posljednje obnove 2008. godine, obnovljeni dom svečano je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Do doma je 1993. godine probijen kolni put.
Današnji naziv “Željezničar” dom je dobio 1991. godine. Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza 2007. godine proglasilo je HPD „Željezničar“ najboljim upravljačem planinarskih objekata u Hrvatskoj, a 2008. godine HPD„Željezničar“ proglašeno je najboljim planinarskim društvom u Hrvatskoj, dobrim dijelom i zahvaljujući uspješnoj obnovi doma na Oštrcu.
U 2011. godini HPS je proglasio naš dom „Željezničar“ na Oštrcu najboljim planinarskim domom.

PLANINARSKI DOM DANAS:
Dom ima struju i vodu, a grije se na drva. U prizemlju doma je lijepo uređena blagovaonica za 50 gostiju, kuhinja i soba opskrbnika, a na katu lijepo uređena skupna spavaonica s ukupno 26 kreveta. U najnižoj etaži je sanitarni čvor i manja skupna spavaonica s 12 kreveta.

Dom je redovito otvoren vikendom tijekom cijele godine, te je popularno odredište planinara iz Zagreba, Samobora i svih krajeva Hrvatske. Do doma vodi desetak planinarskih staza raznih težina i duljina, a u bližoj okolici doma nalazi se nekoliko zanimljivosti:
Vrh Oštrc, Ptičji vrh, stijena Flinka, kameni monolit Gljiva te lijepe livade i šume.
Od doma se pružaju lijepi vidici prema Lipovečkoj dragi i Rudarskoj dragi, a u daljini se za lijepih dana posebno lijepo vidi Zagreb s Medvednicom.

PRILAZI VRHU I PLANINARSKOM DOMU:

Samobor – Polačnik – Veliki dol – pl. dom Željezničar 2:30 h
Smerovišće – Veliki dol – pl. dom Željezničar 1:15 h
Šoićeva kuća – gradina Lipovec – vrh Oštrc – 1:10 h
Prekrižje – Preseka – pl.dom Željezničar 1:00 h
Rude – Veliki dol – pl. dom Željezničar 1:30 h
Rude – kraj crkve i groblja – pl.dom Željezničar 1:30 h
Braslovje – pl. dom Željezničar 45 min
Veliki dol – Oštrc 0:20 min

INFO:
Domar: Zdenko Petrić, 01/3379-117, 098/9489-329
Adresa: Braslovje 95/c, Samobor, Croatia, 10430
E-mail: pldostrc@gmail.com