O nama

HPD Željezničar

HPD Željezničar je udruga građana učlanjena u Hrvatski planinarski savez. Članovi djeluju u nekoliko sekcija i odsjeka, a opredjeljuju se prema dobi, fizičkim mogućnostima ili sklonostima. Društvo koristi prostorije na adresi Trnjanska 5b (iza dvorane Vatroslav Lisinski) u Zagrebu. Pisarnica društva otvorena je utorkom od 18 do 19h.

Okosnicu društva čine planinari srednje i starije dobi okupljeni u Sekciju društvenih izleta. Organiziraju planinarske izlete svakoga vikenda kao i predavanja s projekcijama dijapozitiva te video-projekcije tijekom cijele godine. SDI svake godine na proljeće organizira Opću planinarsku školu a sastanci sekcije održavaju se utorkom.

Planinari koji žele ići na zahtjevnije izlete djeluju u Sekciji visokogorskog planinarenja , koja aktivno djeluje od 2000. godine. Članovi SVP sastaju se u prostorijama društva četvrtkom.

Aplinistički odsjek osnovan je 1950. godine, kad i Društvo. Alpinisti “Željezničara” ispenjali su mnoge smjerove i sudjelovali na brojnim ekspedicijama, npr. u Ande, Grenland, Pamir, Kavkaz i Himalaju. AO održava sastanke srijedom, a alpinistička škola održava se svakog proljeća.

Speleološki odsjek djeluje od osnivanja Društva. Speleolozi “Željezničara” spustili su se u mnoge špilje i jame Hrvatske, Slovenije i Francuske, te sudjelovali u istraživanju svih većih špiljskih jamskih sustava u Hrvatskoj. Speleolozi već pola stoljeća izdaju časopis “Speleolog”, najstručniji hrvatski planinarski časopis, a u svojim prostorijama uredili su i prvi speleološki muzej u Hrvatskoj. SO se sastaje srijedom

Obiteljska sekcija pokrenuta je kako bi se olakšali odlasci na izlete s djecom. Mnogi članovi Željezničara imaju djecu i unuke, a kako su Gojzeki školska grupa orijentirana prvenstveno na Zapruđe, pojavila se potreba za osnivanjem dvije sekcije posvećene obiteljskom planinarenju. Po tome smo zasigurno specifični, a svakako prednjačimo među članovima HPS-a po broju učlanjene djece.

Za one koji se uspinju na skijama na planine a zatim se po neuređenim prostranstvima spuštaju nazad u dolinu osnovana je Sekcija planinarskog skijanja. Radi se o sezonskoj aktivnosti te je većina članica i članova SPS istovremeno učlanjena u druge sekcije društva. Radi se o jedinoj takvoj sekciji u Zagrebu koja se sastaje drugi ponedjeljak u mjesecu tijekom sezone turnog skijanja.

U društvu je posebno razvijeno planinarenje po obilaznicama, a po speleološkim uspjesima Društvo je poznato u svjetskim razmjerima. Uz to, razvijena je suradnja s planinarskim društvima širom Hrvatske, a posebno s PD “Željezničar” iz Gospića i PD “Željezničar” iz Moravica, kao i sa željezničarskim planinarskim društvima iz Ljubljane, Maribora i Celja u Sloveniji.

HPD Željezničar održava tri godišnja planinarska pohoda u Samoborskom gorju: Dragojlinom stazom na Okić druge nedjelje u travnju. Pohod na Oštrc početkom listopada, prigodom Dana željezničara, te Noćni pohod na Oštrc sredinom prosinca.

Sa svrhom obavljanja stručnih i organizacijskih poslova imenuju se komisije.

Komisija za planinarske obilaznice koja je dvadeset godina vodila natjecanje Planinar-transverzalac, kao i obilaznicu Istarski planinarski put. U prigodi polustoljetnog djelovanja, osnovana je i obilaznica “50 vrhova za 50 godina društva”. Također, Društvo je osnovalo i planinarske obilaznice Hrvatske planinarske kuće koja nas vodi po svim planinarskim kućama u Hrvatskoj, te Špiljama Lijepe Naše koja obilazi sve turistički uređene špilje u Hrvatskoj.

Markacijska komisija brine o planinarskim putovima u Samoborskom gorju, na Medvednici i Velebitu, te školuje buduće markaciste.

Ostale komisije su Komisija za zaštitu prirode, Gospodarska komisija, Komisija za školovanje, Komisija za vodiče, Komisija za promidžbu i obavješćivanje, Komisija za priznanja.

U proteklih 50 godina djelovanja i rada Društvo je razvilo svekolik društveni život i zauzima značajno mjesto u obitelji planinarskih društava u Hrvatskoj. Ponosni smo što su rezultati zapaženi te su naši članovi, kao i Društvo u cjelini, odlikovani s više od 700 različitih planinarskih priznanja.

Temeljni dokument kojim je definiran ustroj, vrijednosti i ciljevi je Statut HPD Željezničar, a društvom upravlja Upravni odbor.