Špiljama Lijepe Naše

Planinarska obilaznica “Spiljama lijepe naše”

Među prirodnim zanimljivostima sasvim osobito mjesto zauzimaju fenomeni podzemlja. Stručnim jezikom zovemo ih speleološkim objektima, a običnim jednostavno – špiljama. Upravo ta ljepota podzemnog svijeta bila je povod da se otvori ova obilaznica. Autor obilaznice je poznati hrvatski speleolog Vlado Božić.
Planinarska obilaznica “Špiljama Lijepe naše” ima 17 kontrolnih točaka (KT), od čega je 15 obveznih.
Špilje se mogu posjećivati bilo kojim redoslijedom. Posjet svakoj KT dokazuje se otiskom žiga na predviđenom mjestu u dnevniku, a ako se ne može doći do žiga, fotografijom ispred ulaza. Na fotografiji se mora jasno vidjeti obilaznik i dnevnik obilaznice. Na poleđini fotografije treba upisati redni broj KT, naziv špilje i datum obilaska.
Vlasnik ovoga dnevnika treba najprije razgledati špilju, a tek nakon obilaska zatražiti od vodiča da u dnevnik utisne žig. U dnevniku se nalaze korisne obavijesti o načinu, vremenu i osobama koje treba kontaktirati prilikom obilaska.
Dnevnik obilaznice može se nabaviti u HPD “Željezničar”, Trnjanska 5b, 10000 Zagreb, utorkom od 18.30 do 20.30 sati ili se na toj adresi može naručiti poštom. Trošak poštarine se naplaćuje.
U cijenu dnevnika obilaznice nije uračunata cijena značke, koja je vrlo povoljna. Pravo na kupnju numerirane značke obilaznice ima svaki obilaznik koji dokaže da je obišao najmanje 10 špilja po vlastitom izboru, a koje su obvezne KT obilaznice.
Ispunjeni dnevnik šalje se poštom ili donosi osobno u HPD “Željezničar” radi ovjere i dodjele značke. Povjerenstvo za obilaznice HPDŽ vratit će dnevnik obilazniku u roku od 30 dana.

OBVEZNE KONTROLNE TOČKE:

1. Špilja VETERNICA na Medvednici
2. GRGOSOVA špilja u Samoborskom gorju
3. Špilja VRLOVKA kod Kamanja
4. Špilja LOKVARKA kod Lokava u G. kotaru
5. Špilja VRELO kod Fužina u G. Kotaru
6. Jama BAREDINE u Istri
7. Špilja BISERUJKA na Krku
8. BARAČEVE špilje kod Rakovice
9. PLITVIČKE špilje u Lici (Mala Kapela)
10. Špilja SAMOGRAD kod Perušića
11. Špilja MANITA PEĆ u Paklenici
12. CEROVAČKE špilje kod Gračaca
14. ZMAJEVA špilja na Braču
15. MODRA špilja na otoku Biševu

NEOBAVEZNE KT:

16. Tunel za vodovod TALIJANOVA BUŽA
17. Tunelsko sklonište BUNKERI u Paklenici