Slovenija: Ojstrica (2350m), subota 06.07.2024.

Ojstrica je planina u istočnom dijelu Kamničkih Alpa s vrhom u obliku piramide koji je vidljiv izdaleka. Naziv Ojstrica potječe od slovenske riječi oster “oštar“. Na sjevernoj strani do dna Logarske doline nalazi se zid visok 600 m.

Vidik s vrha je otvoren na sve strane tako da se vide cijele Kamniško – Savinjske alpe, a djelomično Karavanke, Julijske alpe i planine u Austriji.

PLAN IZLETA: Krećemo u 6:00 sati sa parkirališta iza koncertne dvorane V.Lisinskog. Po dolasku na parkiralište Podvežak planinarimo preko planine Podvežak gdje se nalazi pastirska kuča, te pašnjak na kojem je moguće vidjeti alpske kravice u ispaši. Dolaskom na Dleskovšku visoravan otvaraju nam se prvi vidici na Ojstricu i ostatak okolnih vrhova. Ojstrica je svojim stožastim vrhom uz Planjavu vizualni znak Kamniško Savinjskih alpi i po obliku tipičan Alpski vrh. Dolazimo na put prema Maloj Ojstrici gdje se nalazi minijatura Aljaževog stolpa s Triglava. Nakon Male Ojstrice grebenskom stazom – izloženom ali osiguranu klinovima stižemo na vrh Ojstrice. Pauza za slikanje, uživanje. Spuštamo se kružno do Kocbekovog doma gdje je moguć ručak ili piće. Nakon doma hodamo pod vrhom Lučkog Dedeca do jezera Vodotočnik i po lovačkom putu puštamo se do parkirališta.

TEŽINA STAZE : kondicijski zahtjevna, tehnički umjereno zahtjevna. Dužina staze 13 km, uspona 1000 m trajanje oko 7 sati s odmorima

VRIJEME I MJESTO POLASKA:  subota 06.07.2024. godine u 6 sati iza koncertne dvorane V. Lisinski                            

PRIJEVOZ:  ovisi o broju prijavljenih ( broj sudionika ograničen na 18)

POVRATAK: u večernjim satima

PREHRANA: opskrba hranom i napitcima iz ruksaka (minimalno 3 l vode/0,5l izotonik)

OBAVEZNI DOKUMENTI: planinarska (s plaćenom članarinom za 2024.), osobna i zdravstvena iskaznica

PRIJAVE I INFORMACIJE: kod vodiča uz akontaciju od 20€ utorkom od 19:00-20:30 sati u prostorijama Društva ili po dogovoru

TROŠKOVI IZLETA : troškovi prijevoza ovise o broju prijavljenih sudionika,

POTREBNA OPREMA:  planinarske cipele, kaciga, štapovi za hodanje, zaštita od sunca, vjetra, kiše i ostala oprema za jednodnevni izlet ovisno o vremenskim uvjetima.

VAŽNA NAPOMENA:    U SLUČAJU LOŠEG VREMENA IZLET SE OTKAZUJE !!

VODIČI: Zdenko Kornet 091 623 0404; Slavko Patačko 098 1633515

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima ture te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na turi , da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2024. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.

Odustanak od izleta:

Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi:

„Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate.

Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a)   Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.

b)   Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.

c)   Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“