Gorsko zrcalo – Hunjka – Sljeme: 03.03.2024. -nedjelja 

Izlet „Za svakog ponešto“

Gorsko zrcalo (363 m) interesantan je lokalitet kojim se naziva ravna vertikalna kamena ploha veličine oko 20 x 20 m na Medvednici uz planinarsku stazu 23. Omiljeno je izletište zagrebačkih planinara. Alpinisti, speleolozi i pripadnici HGSSa posjećuju ga kao vježbalište za penjanje. Pored Gorskog zrcala nalazi se nadstrešnica Milanovo sklonište. Nazvana je po Milanu Matovini, hrvatskom penjaču koji je poginuo na Rocky Mountainu.

Hunjka (877 m) je dio grebena Medvednice preko kojeg prelazi cesta koja spaja Zagreb s Hrvatskim zagorjem. Uz cestu se nalazi ugostiteljski objekt „Mala Hunjka“ izgrađen na temeljima Rauchove lugarnice i Dom obrtnika. S prekrasne livade pružaju se vidici na Hrvatsko zagorje, a za lijepog vremena i na slovenske planine.  

Sljeme (1033 m) je najviši vrh Medvednice koja postaje sve posjećenije odredište Zagrepčana. Na vrhu se nalazi RTV toranj te gornja stanica žičare. U blizini se nalazi hotel Tomislavov dom i Činovnička lilvada. Iznad Činovničke livade nalazi se kapelica Majke Božje Sljemenske, a u njezinu podnožju, na Sljemenskoj cesti, poznati su planinarski restorani Grofica i Stara Lugarnica.  

PLAN IZLETA: Markuševačka Trnava (Toti) – Gorsko zrcalo – Hunjka – Sljeme – Gračani

Polazak u nedjelju 03.03.2024. od okretišta Dubrava. Autobus ZET-a broj 205 kreće iz Dubrave u 08.20 h. Izlazimo na predzadnjoj stanici (naselje Toti), odakle zajedno nastavljamo pješice od kapele svetog Vida uz potok Trnava i ulazimo u PP Medvednica. Za otprilike 1 sat stižemo do nadstrešnice Milanovo sklonište na Gorskom zrcalu. 

Grupa A nastavlja dalje stazom 23 prema Hunjki do koje će nam trebati otprilike sat 1.45 h. Putem ćemo proći pokraj nadstrešnice Madžarev breg. Na Hunjki je predviđen odmor za one koji nastavljaju dalje prema Sljemenu. Za one koji završavanju svoju hodnju na Hunjki moguć je povratak autobusom ZET-a broj 140.  Od Hunjke do Sljemena nam treba cca 1 sat. Nakon kraćeg odmora spustit ćemo se žičarom do Dolja ili nastaviti dalje pješice još otprilike 1.40 h do Gračana gdje bismo završili naše druženje.

Ukupna tura (M.Trnava – Gračani) će biti cca 18 km i cca 900 m visinske razlike. 

Grupa B  nakon  Gorskog zrcala  posjećuje obližnji   Jurin šumski raj te se  vraća na Markuševečku Trnavu, ili prema  dogovoru na Markuševec i Dotrščinu.(oko 3,5 sata hoda)

TEŽINA STAZE: tehnički nezahtjevno, kondicijski srednje zahtjevno, ukupno cca 5,5 – 6,0 sati hodanja s mogućnošću  skraćivanja ture.

VRIJEME I MJESTO POLASKA: 03.03.2024. u 08.20 sati polazi autobus 205 sa okretište Dubrava

POVRATAK: u poslijepodnevnim satima (ovisno o odabranoj turi)

PREHRANA: Iz ruksaka tijekom ture (uzeti dovoljno tekućine za cjelodnevnu turu, cca 2 litre). Planinarski i ugostiteljski objekti su opskrbljeni jelom i pićem.

OPREMA: planinarska, u skladu sa vremenskim prilikama (štapovi, planinarske cipele, kapa, rukavice, zaštita od kiše, gamaše, naglavna svjetiljka), komplet za prvu pomoć

OBAVEZNI DOKUMENTI: osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS-a s plaćenom članarinom za 2024. godinu .

Svaki sudionik izleta potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2024. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. 

Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima i uvjetima na terenu.

PRIJAVE I INFORMACIJE: Grupa A – Daliborka Pavlin 095 9222 082

                                              Grupa B – Božena Kralj- Vrsalović 091 590 5930