LIFE ON MARS-Pag

16.03.2024.(subota) 

Na prekrasnom otoku Pagu,na stazi dugoj 15 km,stao je cijeli jedan planet,Mars!Centar tog planeta je Metajna,mjesto udaljeno 12 km od Novalje.Netaknuta i surova ljepota ,prekrasne plaže i uvale,pozivaju nas da napunimo “baterije” i uživamo u nestvarnim prizorima koje samo priroda zna oblikovati.Svatko tko prođe stazu “Life on Mars” upoznati će predjele na kojima se crvenkasto tlo utisnulo u porozne stijene izbrazdane vjetrom tvoreći nestvarne oblike i obojane goleti .Vrlo je lako  zamisliti da se krećemo vrletima Crvenog planeta. Našu hodnju paškim kamenom budno će pratiti Velebit, raskošan i moćan.Pejzaž je naizgled pust i bez života ali u proljeće iz kamenjara niču ljubičice ,šafrani a aromatično bilje  pasu ovce te je paški sir i zbog toga nadaleko poznat. Tajnovitost i mir  odlike su ove staze a zadivljujući prizori dokaz da je priroda najveći umjetnik. 

Bili smo na Mjesecu , idemo i na Mars! 

PLAN IZLETA : Polazak iz Zagreba 16.03.2024.u 5,30sati , vožnja u pravcu Senja uz pauzu za kavu, Jadranskom magistralom do Prizne ,plovimo trajektom do Žigljena (Pag) te nastavljamo do Metajne , početne točke našeg uživanja na Marsu. Staza počinje kod igrališta kratkim usponom te se nastavlja spuštanjem u samo srce otoka Paga. Na stazi nas čekaju prekrasni pogledi na nepregledan krš,Velebit , prekrasne plaže (Ručica,Slana i Beretnica) s jedne strane a sa druge strane impresivne stjenovite strukture koje se izdižu iznad staze.Najpoznatija je stijena Stogaj , omiljeno penjalište. Naša tura završava u Metajni gdje nas čeka prijevoz i povratak u Zagreb preko Paškog mosta. 

  POLAZAK : 16.03.’24. u 5,30 sati sa parkinga iza Dvorane “Lisinski” . Molim doći 15 minuta  ranije.                                                                       

 TEŽINA STAZE: Izlet je kondicijski  zahtjevan, cca 6-7 sati hodanja uz potrebne pauze. Dužina staze cca 15 km. Staza nije tehnički zahtjevna ali zahtjeva spretnost hodanja po krševitom terenu. 

   OPREMA: Planinarska oprema u skladu sa vremenskim prilikama. Zaštita od sunca i vjetra. Čvrste gojzerice i rezervna obuća za bus.                                                                            

PREHRANA: Iz ruksaka , ponijeti min. 2 l tekućine. DOKUMENTI: Osobna i zdravstvena iskaznica. planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom HPS-u za 2024.godinu.                                                                                    

  PRIJAVE: BRANKICA BRAČUN    091 7607 603 MOLIM OBAVEZNO NAZVATI !!!                                  

TROŠKOVI IZLETA: Obavezna akontacija  ( udio u trošku izleta ) 20 eura vodiču prilikom prijave na izlet utorkom u prostorijama Društva od 19-20:30 sati ili na račun HPDŽ, 

 IBAN 6723600001101578015 , svrha uplate “ Life on Mars” do 03.03.’24.  

U slučaju neizvršene uplate do tog roka pravo na uplatu ostvaruju prijavljeni sa liste čekanja koji će o tome biti obavješteni! 

Potvrdu proslijediti vodičici na Whatsapp ili Viber ! 

U slučaju loše vremenske prognoze ( kiša ) izlet će biti odgođen!                                                                                                 

Povrat akontacije bez navođenja razloga odustajanja od izleta moguć je 10 dana a nakon toga samo  

iz medicinskih i opravdanih razloga.                                                                                                                      

Svaki sudionik izleta potvrđuje da ispunjava zdravstvene ,tehničke i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu ,da je upoznat sa uvjetima izleta te da mu pristupa na vlastitu odgovornost i da će se pridržavati plana izleta ,uputa i odluka vodiča.  Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa izleta u skladu sa vremenskim prilikama i uvjetima na stazi.  

Vodič: BRANKICA BRAČUN    091 7607 603