Limski kanal 2.3.2024.

  Rovinjsko Selo – Vidikovac Lim – Limski zaljev

Polazak autobusa je u 6:00 2.3.2024. iz Trnjanske iza Lisinskog

Uz jednu pauzu vozimo se do Rovinjskog Sela gdje počinje naša hodnja.

Plan Izleta

Krećemo sa autobusne stanice Rovinjsko Selo (centar sela), prelazimo raskršće (sa jedinim semaforom u Rovinju i okolici) i nastavljamo dalje prema makadamskom putu koji vodi prema vidikovcu Lim.

Staza do vidikovca prelazi nekadašnju prugu Rovinj – Kanfanar koja je bila u funkciji do 1966. godine, a prije par godina je pretvorena u biciklističko-pješačku stazu Štrika Ferata. Nakon prelaska „pruge“ čeka nas oko 2 km raznolike staze (makadam, šumska staza) do prekrasnog vidikovca gdje se vidi veći dio Limskog zaljeva (do ušća u more). Vidikovac se nalazi na visokoj stijeni pa oprez prilikom slikanja !

Nakon pauze i stvaranja lijepih uspomena na vidikovcu, nastavljamo dalje makadamom i spajamo se na usku šumsku stazu koja nas vodi dalje prema Limskom zaljevu prolazeći pored vinograda i maslinika, okruženi sredozemnom makijom i povremenim pogledom na zaljev, odnosno drugu (vrsarsku) stranu zaljeva.

Slijedi spust prema kraju Limskog zaljeva, točnije mjestu gdje se ponornica Pazinčica ulijeva u zaljev (ima dosta „vrulja“), zaljev je prirodni rezervat i pogodan za uzgoj školjaka i riba (donedavno je u zaljevu i bilo ribogojilište, sada samo uzgajaju školjke – kamenice i dagnje). Nekada se na tom mjestu snimao film „Dugi brodovi“ (1964) pa je bilo izgrađeno cijelo vikingško naselje.

Nakon kratke pauze na kraju Lima, nastavljamo uz obalu do luke u Limskom zaljevu gdje nas čeka brod i prijevoz cijelim zaljevom i sjevernim rovinjskim priobaljem do Valdibore (sjeverna luka Rovinja), uz posjet starom gradu Rovinju, kako ga nazivaju „biserom Jadrana“.

 Cijena prijevoza brodom je 15€ / osoba, u cijenu je uračunato piće na brodu (vino, voda, sok, rakijica)

Napomene o stazi / izletu:

–          staza je duga oko 9 km, trajanje pješačenja oko 3 sata

–          visinska razlika 200 m uspona / 400 m silaska,

–          tehnička zahtjevnost T1,

–          kondicijska zahtjevnost K1

Opskrba na hodnji je iz ruksaka.

           Uz obavezan trošak prijevoza brodom od 15€ je i prijevoz autobusa oko 20€ ( ovisno o broju putnika). Akontacija je 30€ i uplaćuje se vodiču kod prijave utorkom u Društvu. Mladen Stanković mob. 0959999216

Prednost kod uplate akontacije imaju već prijavljeni za izlet, a nakon 20.2. sa “Liste čekanja”

Postoji mogućnost po dolasku u Rovinj organizirati i solidan obrok u restoranu, za koji je potrebna prethodna najava kod uplate akontacije.

Evo na uvid šta nam se nudi:

Za hranu bi mogli pljukanci (makaruni, šurlice – svaki kraj ima svoje ime..) sa gulašom (šugo) te bih vas iznenadio sa Istarskom supom (ove godine je bio u Rovinjskom Selu 10.festival Istarske supe) koju bi predstavili članovi udruge AgroRovinj.. napominjem da je to neka vrsta alkoholnog deserta, tako da ide poslije obroka..
Cijena svega (pljukanci sa šugom + supa = 14€, piće se plaća posebno
Restoran je u centru grada, jedan od starih, tipičnih rovinjskih ambijenata..

Uz lokalnog vodiča iz PD Montero Rovinj Bobana Memedovića vaši vodiči su

Danijela Medaković i Mladen Stanković

Vodič: Mladen Stanković mob. 0959999216