MOSOR i KOZJAK   03.- 05.5. 2024.                     

03.-05.svibnja 2024.(petak-nedjelja) 

Mosor je planina koja se proteže od Klisa do Omiša.Stjenovit , na trenutke surov greben, izazovan je i prekrasan.Vapnenačkog je sastava , bogat jamama i špiljama od kojih je najpoznatija špilja Vranjača.Biljni i životinjski svijet je raznolik što Mosor čini posebnim i zanimljivim ljubiteljima planinarenja i prirode.Najviši vrh Mosora je Veliki Kabal sa 1339 m. 

Kozjak je planina koja sa sjeverne strane okružuje Kaštela , proteže se od Kliškog lanca do prijevoja Malačka(466m).Najviši vrh zapadnog dijela Kozjaka je sv.Ivan Biranj(631m).Najupečatljiviji dio Kozjaka je je južna strana , stijena dugačka 16 km a dosiže visinu i do 200 m.Kozjak je bogat florom i faunom,obiluje cvijećem i biljem a posebno se ističe brnistra koja svojom bojom a i mirisom daje osjećaj kao da smo na aromaterapiji.Pogledi sa Kozjaka na naše more i otoke su veličanstveni. 

PLAN IZLETA : Polazak iz Zagreba 03.05.2024.u 15 sati , vožnja u pravcu Splita uz potrebne pauze. Naše odredište je PD Malačka u kojem nas čeka večera i gdje noćimo. 

SUBOTA 04.05. 

Nakon doručka slijedi vožnja u Sitno Gornje gdje započinje naša tura. Uspon na Ljubljan (1262m),nakon uživanja na vrhu slijedi grebenska hodnja do Vickovog stupa,planinarskog skloništa na visini 1325m.Nakon potrebne pauze nastavljamo na Veliki Kabal, najviši vrh Mosora ,prekrasni vidikovac na 1339m. Nakon potrebne pauze nastavljamo stazom Ljuto kame u pravcu skloništa Kontejner te prema PD Umberto Girometta. Nakon potrebnog odmora i osvježenja nastavljamo u Sitno Gornje te se vraćamo u PD Malačka gdje nas čeka večera i gdje noćimo. 

Vrijeme hodnje cca 8 sati sa pauzama. 

SUBOTA 05.05. 

Nakon doručka polazak na turu koja započinje kod PD Malačka. Grebenom se dižemo do vrha sv.Ivan Biranj (631m), stazom prepunom cvijeća i bilja.Pravi botanički vrh sa pogledima na more i otoke. Nakon kraće pauze nastavljamo do Orlovog gnijezda(598m) , planinarskog skloništa smještenog na rubu stijene Koludra visoke cca 150m.Sklonište sa najljepšim balkonom ,pogledi prema Splitu i Kaštelima. Nakon pauze povratak dijelom istim putem do skretanja na zanimljivu poučnu stazu koja nas uz lokvu Birnjaču vodi do jame Birnjače, te uz predivno osmišljene putokaze i instalacije u prirodi dolazimo do PD Malačke gdje nas čeka prijevoz i povratak u Zagreb. 

Vrijeme hodnje do 7 sati sa potrebnim pauzama. 

  POLAZAK : 03.05.’24. u 15,00 sati Trnjanska iza Dvorane “Lisinski” . Molim doći 15 minuta ranije.

                                                                    

 TEŽINA STAZE: Izlet je kondicijski  zahtjevan, potrebna je vještina hodanja po krševitom terenu.Na Mosoru je na nekim djelovima staze potrebna pomoć ruku. 

   OPREMA: Planinarska oprema za trodnevni izlet(vreća za spavanje , rezervna odjeća, papuče za dom,higijenske potrepštine) i u skladu sa vremenskim prilikama. Zaštita od sunca i vjetra. Čvrste gojzerice i rezervna obuća za bus.                                                                          

PREHRANA: Na turi iz ruksaka.Minimalno 3 litre tekućine .Doručak i večera su organizirani u PD Malačka.  DOKUMENTI: Osobna i zdravstvena iskaznica. planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom HPS-u za 2024.godinu.                                                                                    

  PRIJAVE: BRANKICA BRAČUN    091 7607 603 MOLIM OBAVEZNO NAZVATI !!!                                  

TROŠKOVI IZLETA: Obavezna akontacija  ( udio u trošku izleta ) 50 eura vodiču prilikom prijave na izlet utorkom u prostorijama Društva od 19-20:30 sati ili na račun HPDŽ, 

 IBAN 6723600001101578015 , svrha uplate “ Mosor” do 15.04.’24.  

U slučaju neizvršene uplate do tog roka pravo na uplatu ostvaruju prijavljeni sa liste čekanja koji će o tome biti obavješteni! Broj sudionika je ograničen. 

Potvrdu proslijediti vodičici na Whatsapp ili Viber ! 

U PD Malačka je organiziran boravak na bazi dva polupansiona po cijeni 54€ po osobi. Plaća se direktno pružatelju usluge.Za sve informacije stojim na raspolaganju. 

Povrat akontacije bez navođenja razloga odustajanja od izleta moguć je 10 dana a nakon toga samo  

iz medicinskih i opravdanih razloga.                                                                                                                      

Svaki sudionik izleta potvrđuje da ispunjava zdravstvene ,tehničke i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu ,da je upoznat sa uvjetima izleta te da mu pristupa na vlastitu odgovornost i da će se pridržavati plana izleta ,uputa i odluka vodiča.                                                                                         

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa izleta u skladu sa vremenskim prilikama i uvjetima na stazi.  

Vodič i organizator: Brankica Bračun