Pruži mi ruku OSI – OŠTRCGRAD 23.3.2024.

 Ivanščica  23. ožujka 2024

Planinarski pozdrav!

U sklopu projekta Hrvatskog planinarskog saveza „Pruži mi ruku Osi“ (planinarenje osoba s invaliditetom)  HPD Željezničar – Zagreb organizira ovaj izlet pružajući priliku svima koji bi usprkos invaliditetu ili zdravstvenoj teškoći htjeli planinariti!

Bez obzira na vrstu invaliditeta i zdravstvenu teškoću svaka se osoba može uputiti na planinarski izlet koji je prihvatljiv njenim psiho-fizičkim ograničenjima i sposobnostima. 

Cilj ovih izleta je okupiti astmu, podršku, autizam, pomoć, cerebralnu paralizu, prijateljstvo, dijabetes, druženje, intelektualne teškoće, suradnju, mišićnu distrofiju, motivaciju, nagluhost, pozitivu, operaciju, zadovoljstvo, amputaciju, zafrkanciju, karcinom, sreću, sljepoću i ponos … 

Kao planinarska podrška na izletu će biti vodiči i članovi HPD Željezničar, svi puni strpljenja i  razumijevanja – složni u cilju da pruže planinarsku ruku i pomognu tijekom hodnje!

U 2024. godini obilježava se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj koje je započelo 1874. kada je u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinsko društvo (HPD) s ciljem istraživanja dotad nepoznatih planinskih krajeva Hrvatske. Osnivanjem HPD-a Hrvatska se uvrstila među prve zemlje svijeta koje su imale svoju nacionalnu planinarsku udrugu. U početku su u planinarskoj udruzi uglavnom djelovali prirodoslovci i drugi istraživači koji su bili pokretači mnogih znanstvenih, kulturnih i društvenih zbivanja. Ovaj izlet je jedna od aktivnosti kojom se HPD Željezničar – Zagreb uključuje u obilježavanje 150. obljetnice hrvatskog planinarstva.

O izletu!

Datum: subota 23. 3. 2024. 

Odredište: Oštrcgrad, Ivanščica 

Mjesto polaska: ispred crkve Sv. Ane u Loboru

Početak izleta: 9:00  sati

Povratak s izleta: U popodnevnim satima

Vodič: Ivan Kobeščak 

Koordinator i kontakt: Željko Brdal, mob: 091 517 17 47 

Prijave: Sudionici se prijavljuju e-mailom na adresu ema.jurkin@gmail.com Prilikom prijave obavezno je navesti koji invaliditet ili zdravstvenu teškoću sudionik ima te ima li ili nema pratnju.

Rok za prijavu: utorak 19. 3. 2024.

Trasa izleta: Lobor – vrh Oštrcgrad – planinarska kuća Majer (odmor i okrijepa) – Lobor 

hodnja: cca 5 sati gore dolje

zahtjevnost staze: lagano

Oštrcgrad (746 m) je ruševna gradina koja strši na osamljenom šiljatom brijegu. Gradina se prvi put spominje 1330. godine. Gornji je dio grada bio ovalna oblika, na sjevernoj strani bila je dozidana kula, a iza nje, na suprotnoj strani, četverostrana kuća. Donji je dio bio predgrađe, u koje se ulazilo kroz malu usku kulu s nekoliko strijelnica.

Slika na kojoj se prikazuje vanjski, trava, priroda, drvo

Opis je automatski generiran

Planinarska kuća Majer nalazi se na lijepoj livadi Majer, pod brijegom na kojem se nalaze ruševine Oštrcgrada. To je zidana kuća s blagovaonicom, kuhinjom, podrumom, sanitarnim čvorom i dvije spavaonice.