SKLONIŠTE KREMENJAK-BRGUD-BALIN  

01.04.2024.(Uskrsni ponedjeljak) 

Na središnjem dijelu Učke,na visoravni Vela ravan a nedaleko vrha Kremenjak (827m)smjestilo se “Izvaljeno jaje”,planinarsko sklonište i promatračnica za ptice.Osmislio ga je arhitekt i graditelj Ivan Juretić poznat po inovativnim rješenjima izgradnje i uređenja planinarskih skloništa (Ždrilo,B.stijene…).Sklonište se ističe jedinstvenim oblikom,izvalljeno jaje u gnijezdu,.a nalazi se na ornitološki bogatom području sa velikim brojem ptica.Sa visoravni su široki vidici prema najvišem vrhu Učke, Vojaku,Istri i Kvarneru 

PLAN IZLETA : Polazak iz Zagreba 01.04.2024.u 6,30sati , vožnja u pravcu Sv.Jelene kroz Gorski kotar uz pauzu za kavu.Nastavak puta do Sv.Jelene gdje započinje naša hodnja do vrha Kremenjak te do planinarskog skloništa Kremenjak (Izvaljeno jaje). Nakon duže pauze nastavljamo prema Brgudu (907m) , slikovitom vrhu sa veličanstvenim pogledima na Vojak , kvarnerske otoke , greben Sisola i unutrašnjost Istre.Nakon Brguda noge nas nose na Balin (887m) koji isto tako pruža predivne poglede na sve strane svijeta. Nakon uživanja spuštamo se na stazu koja nas vodi u Mošćenice , slikoviti gradić na stijeni iznad Mošćenićke drage gdje nas čeka prijevoz te odlazimo na zasluženo osvježenje u Mošćenićku dragu. 

Na ovoj stazi treba disati punim plućima jer će nas cijelim putem pratiti miris bilja,uživati u veličanstvenim pogledima,doživjeti ljepotu konja koji slobodno pasu na zelenim livadama Učke… 

Izlet za sva osjetila! Uživajmo!!! 

U slučaju potrebe na terenu će se formirati grupa B koja će se nakon posjete skloništu vratiti u Sv.Jelenu te se busom uputiti u Mošćenićku dragu gdje će im se nakon ture pridružiti grupa A. 

  POLAZAK : 01.04.’24. u 6,30 sati sa parkinga iza Dvorane “Lisinski” . Molim doći 15 minuta  ranije.                                                                       

 TEŽINA STAZE: Izlet je kondicijski  zahtjevan, cca 7 sati hodanja uz potrebne pauze. Dužina staze cca 15 km. Staza nije tehnički zahtjevna ali zahtjeva spretnost hodanja po krševitom terenu. 

   OPREMA: Planinarska oprema u skladu sa vremenskim prilikama. Zaštita od sunca i vjetra. Čvrste gojzerice i rezervna obuća za bus.                                                                            

PREHRANA: Iz ruksaka , ponijeti min. 2 l tekućine. DOKUMENTI: Osobna i zdravstvena iskaznica. planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom HPS-u za 2024.godinu.                                                                                    

  PRIJAVE: BRANKICA BRAČUN    091 7607 603 MOLIM OBAVEZNO NAZVATI !!!                                  

TROŠKOVI IZLETA: Obavezna akontacija  ( udio u trošku izleta ) 20 eura vodiču prilikom prijave na izlet utorkom u prostorijama Društva od 19-20:30 sati ili na račun HPDŽ, 

 IBAN 6723600001101578015 , svrha uplate “ Kremenjak” do 19.03.’24.  

U slučaju neizvršene uplate do tog roka pravo na uplatu ostvaruju prijavljeni sa liste čekanja koji će o tome biti obavješteni! 

Potvrdu proslijediti vodičici na Whatsapp ili Viber ! 

U slučaju loše vremenske prognoze ( kiša ) izlet će biti odgođen!                                                                                                 

Povrat akontacije bez navođenja razloga odustajanja od izleta moguć je 10 dana a nakon toga samo  

iz medicinskih i opravdanih razloga.                                                                                                                      

Svaki sudionik izleta potvrđuje da ispunjava zdravstvene ,tehničke i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu ,da je upoznat sa uvjetima izleta te da mu pristupa na vlastitu odgovornost i da će se pridržavati plana izleta ,uputa i odluka vodiča.                                                                                          Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa izleta u skladu sa vremenskim prilikama i uvjetima na stazi.  

Vodiči: Brankica Bračun i Sonja Šikić