Sveto brdo i Vaganski vrh 29.-30.06.2024.

Velebit je naš najduži gorski lanac koji se proteže  u smjeru sjeverozapad – jugoistok u dužini 145 km od prijevoja Vratnik do rijeke Zrmanje, a Vaganski vrh  je najviši vrh Velebita s nadmorskom visinom od 1757m. Nalazi se na jugoistočnom dijelu južnog Velebita. Njegova istočna, kontinentalna  strana vrlo je strma a izdiže se nekoliko stotina metara iznad visoravni Like, dok su jugoistočne i sjeverozapadne strane blaže. Sam vrh je manji travnati greben, pa se ne doima najvišim vrhom Velebita.
Sveto brdo s nadmorskom visinom 1751m je drugi vrh po visini na Velebitu. Vrh ima piramidalni oblik najupečatljiviji je na Velebitu, izrazito vidljiv sa svih strana. Sveto brdo je vrhunski vidikovac, najbolji na Velebitu i neosporno se može nazvati kralj Velebita koji ima otvorene poglede u svim smjerovima.

PLAN IZLETA: Polazak u subotu 29.06.2024. prema Bunovcu, uz pauzu za kavu. Od Bunovca se uspinjemo između Malovana s lijeve i Segestina s desne strane do grebena i glavnog puta koji povezuje Sveto brdo i Vaganski vrh. Mi skrećemo desno na Vaganski vrh. Spuštamo se na drugu stranu prema pl. skloništu Struge uz obavezno punjenje vode na Marasovcu. Od Struga se preko prijevoja Buljma spuštamo u Veliku Paklenicu do Ramića dvora gdje imamo večeru i noćenje.
U nedjelju nakon doručka dižemo se do pl. skloništa Ivine vodice pa preko Vlaškog grada dolazimo na Sveto brdo. Nakon duljeg odmora spuštamo se preko Čičine doline na Bunovac gdje završavamo dvodnevnu turu po južnom Velebitu. 

TEŽINA STAZE: tehnički nezahtjevno, kondicijski teško, samo za planinare sa izvrsnom kondicijom, ukupno cca 8 do 9 sati dnevno hodanja

VRIJEME I MJESTO POLASKA: Subota 29.06. u 5:30 sati iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. (molim doći 10 minuta ranije kako bi krenuli na vrijeme)

POVRATAK:  nedjelja u večernjim satima

PREHRANA: Iz ruksaka tijekom hodanja (uzeti dovoljno tekućine za cjelodnevnu turu, minimum 2 litre), navečer mogućnost večere gulaš  9 eura ili roštilj 13 eura i ujutro doručka oko 8 eura (molim izjasniti se kod prijave)  

OPREMA: planinarska, u skladu sa vremenskim prilikama (štapovi, čvrsta obuća, krema za sunčanje, kapa, sunčane naočale)

SPAVANJE: u sobama ima posteljina ako baš netko hoće može uzeti liner. Spavanje je 12 eura

PLAĆANJE: akontacija 30 EUR , uplata utorkom od 19-20:30 sati u prostorijama društva najkasnije do 18.06.2024.PLANINARSKE OBILAZNICE:  Hrvatska planinarska obilaznica, Hrvatske planinarske kuće, Najviši vrhovi hrvatskih županija, Velebitski planinarski put, Paklenički planinarski put, Vila Velebita….

PRIJAVE I INFORMACIJE: Domagoj Pavlin 091 667 6658

ODUSTANAK OD IZLETA: Prema točki 12 „Uputa o organiziranju društvenih izleta u HPD „Željezničar“ glasi: „Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

a) Kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati. Predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta.
b) Ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet.
c) Opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga koji se dokazuje potrebnom dokumentacijom, koja se zajedno sa zahtjevom za povrat uplaćenih sredstava podnosi Upravnom odboru. Upravni odbor na temelju dostavljene dokumentacije i zahtjeva za povrat uplaćenih sredstava odlučuje o opravdanosti *povrata.“
Svaki sudionik izleta potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2024. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča.
Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta prema vremenskim uvjetima i uvjetima na terenu.