ZIR i RIJEKA BIJELA   

20.4.’24.(subota)                     

“…da je sir kol’ki je Zir ,da je mlika kol’ka je Lika…” (narodna) 

Zir,usamljeno atraktivno brdo usred Ličkog polja. Nalazi se neposredno uz autocestu A1.Koliko puta ste prošli pored ovog opjevanog diva i rekli da ga morate posjetiti? Eto,sad je prilika. Vrh mu je na 850 m,prekrasan stjenoviti vidikovac u svim smjerovima. Pogledi sežu do Kapele ,Plješivice,Ličko polje je kao na dlanu a Velebit u gotovo cijeloj svojoj dužini. Ima naš div i svoju špilju , dugačku 350 m koju krasi jezerce koju ćemo isto tako posjetiti. A nakon uživanja u visinama , spuštamo se prema moru gdje nas čeka rijeka Bijela sa svojim prekrasnim kanjonom. To je kraška rijeka , izvire u špilji na 180 mnv, tok joj je ukrašen predivnim kaskadama i dugačka je cca 3 km i završava u Karinskom moru. Hodnja kroz kanjon , zbog veličanstvenih stijena crvenkaste boje odaje dojam kao da smo u Grand Canyonu. 

Pa uživajmo! 

PLAN IZLETA : Polazak iz Zagreba 20.04.2024.u 6 sati , vožnja autocestom A1 u pravcu Zira uz potrebnu pauzu za kavu. Naše odredište je zaseok Trkulje gdje započinje naša hodnja na Zir (850m).Nakon kratke hodnje makadamom ulazimo u šumu ,penjemo do špilje koja je neposredno uz stazu. Nakon razgleda nastavljamo prema vrhu Zira. Staza postaje tipično stjenovita i pod sam vrh je na nekim strmijim dijelovima osigurana rukohvatima radi lakšeg uspona(ništa opasno). Dolaskom na vrh radimo dužu pauzu te se istim putem vraćamo do prijevoza. Ukoliko netko ne želi na Zir moći će prošetati do špilje i pričekati da se ostatak grupe vrati, te nastavljamo put Karina gdje nas čeka kanjon Bijele. Staza kanjonom je blago položena , dugačka cca 3 km i obiluje prekrasnim pogledima , na tok rijeke sa brojnim slapićima i na impresivne stijene. Rijeka izvire u špilji te ćemo svakako ući u nju i možda vidjeti koje šišmiša (zaštićena vrsta). Nakon potrebne pauze,u zalazak sunca, povratak do prijevoza istim putem. Povratak u Zagreb u kasnim večernjim satima. 

  POLAZAK : 20.04.’24. u 6,00 sati sa parkinga iza Dvorane “Lisinski” . Molim doći 15 minuta  ranije.                                                                       

 TEŽINA STAZE: Izlet je kondicijski srednje zahtjevan, potrebna je vještina hodanja po krševitom terenu,uspon na Zir je pod vrhom osiguran rukohvatima. 

   OPREMA: Planinarska oprema   u skladu sa vremenskim prilikama. Zaštita od sunca i vjetra. Naglavna svjetiljka za posjetu špiljama.Čvrste gojzerice i rezervna obuća za bus.                                                                          

PREHRANA: Na turi iz ruksaka.Minimalno 2 l tekućine. DOKUMENTI: Osobna i zdravstvena iskaznica. planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom HPS-u za 2024.godinu.                                                                                    

  PRIJAVE: BRANKICA BRAČUN    091 7607 603 MOLIM OBAVEZNO NAZVATI !!!                                  

TROŠKOVI IZLETA: Obavezna akontacija  ( udio u trošku izleta ) 20 eura vodiču prilikom prijave na izlet utorkom u prostorijama Društva od 19-20:30 sati ili na račun HPDŽ, 

 IBAN 6723600001101578015 , svrha uplate “ ZIR” do 09.04.’24.  

U slučaju neizvršene uplate do tog roka pravo na uplatu ostvaruju prijavljeni sa liste čekanja koji će o tome biti obavješteni! 

Potvrdu proslijediti vodičici na Whatsapp ili Viber ! 

Povrat akontacije bez navođenja razloga odustajanja od izleta moguć je 10 dana a nakon toga samo  

iz medicinskih i opravdanih razloga.                                                                                                                      

Svaki sudionik izleta potvrđuje da ispunjava zdravstvene ,tehničke i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu ,da je upoznat sa uvjetima izleta te da mu pristupa na vlastitu odgovornost i da će se pridržavati plana izleta ,uputa i odluka vodiča.   Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa izleta u skladu sa vremenskim prilikama i uvjetima na stazi.  

Vodič i organizator: Brankica Bračun