05. rujna 2020. Kanjon Krupe

Kanjon Krupe

Rijeka Krupa sa svojim pritokom rijekom Krnjezom, desni je pritok rijeke Zrmanje i predstavlja poseban doživljaj neotkrivene Hrvatske. Njezinih 19 slapova, od kojih je najpoznatiji slap Deveterac, koji nosi ime po devet sedrenih kaskada a koje završavaju s 13 metara visokim slapom, spadaju u jedno od najljepših mjesta Hrvatske.

Pitoreskni Kudin most, nastao krajem 19 st., prema narodnoj predaju simbol je ljubavi mladića prema djevojci s druge strane rijeke. Most je remek-djelo gradnje u suhozidu. Sastoji se od 12 lukova izgrađenih od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova. Jedino je mjesto prelaska s jedne strane rijeke na drugu.

Manastir Krupa u blizini izvora Krupe izgrađen je u 14 st., najstariji je pravoslavni samostan u Hrvatskoj, i zaštićeni spomenik kulture.

Plan izleta:

Subota 05.09.2020. polazak u 5:30 iza KD Vatroslava Lisinskog, Trnjanska cesta vozimo se prema Gračacu i dalje do sela Ravni Golubić odakle počinje naša tura. Spuštamo se grebenom Vratolom do ušća rijeke Krupe u rijeku Zrmanju, i idemo do slapa Veliki buk na rijeci Zrmanji te povratak istim putem do ušća. Nastavljamo uzvodno markiranom planinarskom stazom uz rijeku Krupu prema Kudinom mostu. Neposredno prije Kudinog mosta staza se diže na rub kanjona odakle se pruža prekrasan pogled na Krupu s 150 m visoke stijene koja se uzdiže nad Krupom. Spuštamo se do Kudinog mosta te nastavljamo  preko osiguranog klinčanog puta do ušća Krnjeze u Krupu. Povratak prema parkiralištu iznad Kudinog mosta.

Obilazak Manastira Krupa i izvora rijeke Krupe.

VAŽNO: Za izlet je potrebna dobra psihofizička kondicija sudionika, ima tehničkih detalja ( K2/T2)

Vrijeme i mjesto polaska: subota 05.092020. polazak iz Zagreba u 5:30 iz Trnjanske ulice, iza KD Vatroslava Lisinskog

Povratak: u večernjim satima

Predviđeno vrijeme hodanja:  7-8 sati    

Obavezna oprema: standardna planinarska u skladu s vremenskim uvjetima, pokrivlo za glavu, krema za sunčanje

Prehrana i voda: opskrba iz ruksaka, ljetni mjeseci uzeti dovoljno vode

Prijevoz: kombi ( broj sudionika ograničen !!)

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS ( s plaćenom članarinom za 2020.)

Troškovi izleta: Cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih sudionika izleta.

Prijave i informacije:  Prijave za izlet uz akontaciju od 100 kn, molim da me kontaktirate putem e-maila, mobitela. Mozete i prijave kod Mladena Stankovića i Ivana Kobeščaka na sastanku SDI utorkom.

Vodići: Iva Saćer Čakarun, mob:091 576 8444 ; e-mail: iva.sacer@gmail.com

             Mladen Stanković, mob: 095 999 9216

Svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu , da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2020. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.