1. izlet Opće planinarske škole 2022. Samoborsko gorje

Motivirani pričama o prvim planinarskim pohodima koje su čuli na prvom službenom predavanju, pedesetak polaznika Opće planinarske škole uz četiri vodiča se u subotu 19.03.2022. zaputilo prema vrhu Japetić na svom prvom od ukupno 8 planiranih izleta. 

Nakon lagane vožnje autobusom od Zagreba do Malog Lipovca izlet je započeo kod Šoićeve kuće gdje smo se pripremili za planinarenje – obukli gojzerice, prilagodili visinu štapova, preuzeli svoje zamke i pravilno namjestili ruksake. 

Uz blago rominjanje obližnjeg potoka ušli smo u šumu koja nas je toplo primila dok nas je Mladen vodio nekim svojim putevima. Naznake proljeća već su bile tu, od još jutarnjeg pjeva ptica među krošnjama do jaglaca, kukurijeka i visibaba koji su nas putem pozdravljali izranjajući iz još uvijek smrznute zemlje. Iako je dan bio lijep i nebo pretežno čisto, vjetar je s vremena na vrijeme ipak pokazivao svoju snagu i na ovim visinama.

Prvi cilj bio nam je vrh Japetić (879m) te smo putem do njega utvrdili osnove ispravnog hodanja i korištenja štapova u usponu i silasku. Po dolasku kod vršne piramide krenuo je praktičan dio obuke. Svježe uže naših zamki ljeskalo se na suncu dok smo pleli pletenice, pa ih ponovno raspetljavali i pleli utvrđujući svaki pokret prstima, a još su tu bile i osmica i dvostruka osmica. Ponavljanje je majka znanja pa smo naučene čvorove i pletenicu vježbali, vježbali, vježbali, … Slijedio je predah radi opskrbe u domu na Žitnici gdje smo imali priliku družiti i upoznati se. 

Drugi dio put išao je u smjeru Velikih vrata gdje se dio polaznika odvojio i nastavio spust nazad do Šoićeve kuće. Preostali dio polaznika nastavio je uspon do vrha Stražnik (708m) te smo obišli i Stari grad Lipovec nakon čega je slijedilo spuštanje do Šoićeve kuće. Putem smo sretali lijep broj zaljubljenika u planinarenje različitih dobnih skupina te kolege iz drugih škola. 

Polazak prema Zagrebu bio je nešto iza 15 sati te smo dobili pohvalu za dobro prolazno vrijeme. Sve u svemu, bio je ovo jako lijepi početak izletničkog niza te ostaje nada da će nas ovakvo vrijeme pratiti svaki put. A sada nazad u klupe po još znanja prije idućeg izleta! 

Matea Kladarić