13. TRADICIONALNI POHOD NA ZARIN

  DAN POHODA:  nedjelja, 03.travnja 2022.

Vodiči: Višnja Krznarić, mobi: 099 6962 591 

             Ivan Črljenec, mobi: 091 345 2444

Vrijeme okupljanja:  7,15 sati

Mjesto polaska:  iza koncertne dvorane V. Lisinski

Vrijeme povratka:  17 sati iz Brinja

Težina ture:  lagana, uspon oko 2 sata, povratak oko 1,30

Oprema: standardna  planinarska u skladu s prognozom

Prijevoz:  autobus, akontacija 80,00 kn 

Prijave i uplata akontacije za prijevoz:  UTORKOM u prostorijama društva, od 18,30 – 20,30 sati kod vodiča. Uplate su moguće i na žiro račun : HPD Željezničar  IBAN: HR 6723600001101578015  , s tim da se na uplatnici u “poziv na broj” upiše svoj  OIB,  a svrha uplate: ime i prezime – “Izlet na Zarin“- potvrdu poslati na telefon vodiča Višnje Krznarić 

Dnevnik pohoda:  u Brinju po cijeni od 5,00 kn

Hrana:  iz ruksaka ili čuveni brinjski fažul kod naših brinjskih prijatelja (napomenuti kod prijave) 

Opis puta: Po dolasku u Brinje (oko 9,30), imamo slobodno vrijeme za jutarnju kavicu i druge vrste okrijepe na terasama brinjskih kafićima. 

U 10 h kreće POHOD od „novog hotela“ (kao i obično) uz lokalne vodiče. Oko 20 min po cesti, gdje su postavljene ploče Poučnog puta, a onda kroz šumu, do vrha Zarin, 828 m odakle se pruža lijepi pogled na Brinje. Nastavljajući još 10 min dolazimo do vidikovca Kozjak odakle je lijepi pogled na prostrano Brloško polje i Gusić jezero.

Oko 13 sati treba krenuti natrag, da bismo oko 14,30 bili kod kapele Presvetog Trojstva na Sokolcu, gdje ćemo ići u obilazak sa stručnim vodičem. Jedinstvena trokatna kapela se nalazi u kompleksu starog grada Sokolca, koji se spominje u davnom 15. stoljeću i jedan je od najbolje  sačuvanih spomenika tog vremena u ovom dijelu Europe. Iza toga krećemo u obilazak  Zavičajne zbirke koja ima preko 700 eksponata, pod znalačkim vodstvom g-đe i g-dina Perković. U blizini je i most na rječici Gati iz 1800. godine, te spomenik mineru – rad Koste Radovanija iz 1984.god.

Nakon razgleda idemo još oko 500 metara  cestom prema Senju (smjer zapad), do kućice PD“ Škamnice“ koja se nalazi iza crkvice sv. Fabijana i Sebastijana (pl. oznake na skretanjima). 

U dobrom raspoloženju, uz glazbu, dočekat ćemo podjelu Zahvalnica i naslova časnog Prijatelja Brinja, za one kojima će ovo biti 6-ti dolazak.

U 17 h  treba biti kod autobusa (koji će biti parkiran nedaleko) kako bismo krenuli prema Zagrebu, nadam se zadovoljni još jednim lijepim planinarskim druženjem.                                                                                                                         

  Radi epidemioloških razloga, molimo da se pridržavamo preporučenog razmaka, te ostalih dozvoljenih mjera. U zatvorenim prostorima (razgledi) obavezna je upotreba zaštitnih maski. Budimo odgovorni! 

Vodiči  imaju  pravo promjena u skladu s okolnostima.

Želim  nam vedro i veselo raspoloženje.                                             Vaši vodiči

                                                                                                          Višnja Krznarić

                                                                                                          Ivan Črljenec