15. 9. 2018. Samarske stijene (MPP) – Južna skupina

Izlet sutra (15. 9. 2018.) na Samarske stijene, MPP – Južna skupina, održat će se i sve ide po planu i dogovoru.

Samarske stijene su strogi rezervat prirode i uz Bijele stijene te Rožanske i Hajdučke kukove spadaju u najzaštićenije područje u Hrvatskoj. Bijele i Samarske stijene nalaze se u središnjem dijelu Velike Kapele a prostiru se na području tri županije: Karlovačke, Primorsko-goranske i Ličko senjske. Zahvaljujući jedinstvenom geomorfološkom fenomenu jedno su od najatraktivnijih planinarskih odredišta u Lijepoj našoj. Zahvaljujući Planinarskom društvu „Bijele stijene“ iz Mrkoplja, kroz Samarske stijene trasiran je Mrkopaljski planinarski put (MPP) koji je od 1. 7. 1990. otvoren za planinare i posjetitelje. Sastoji se od dva djela: Sjeverne i Južne skupine. Svaka skupina ima četiri kontrolne točke. Mi ćemo obilaziti Južnu skupinu na kojoj su slijedeće KT: Dvorac, Južni vrh, Amfiteatar i Razbijeni vrh. 
Tura je zahtjevnijeg karaktera i od planinara iziskuje određene vještine (lagano penjanje) i dobru kondicijsku spremu. S obzirom na veći broj sudionika, tura može trajati od 6 – 8h. Svaki planinar na turu odlazi na vlastitu odgovornost. Tura se odgađa u slučaju lošeg vremena. Sakupljanje sudionika ture je 15. 9. 2018. u 6:45 iza „Vatroslava Lisinskog“, a polazak autobusa je točno u 7:00.

Plan puta je slijedeći: Zagreb – Ravna Gora – Mrkopalj – Tuk (kava kod Rade) – „13-i kilometar“ odakle kreće tura. Južnu skupinu obići ćemo u smjeru: Dvorac – Razbijeni vrh – Medvjeđa dolina. Vraćamo se do „13-og kilometra“ gdje nas čeka bus. U povratku zaustavit ćemo se kod Rade u Tuku na okrepi. Povratak u Zagreb je u večernjim satima (oko 21:00).

Vodič: Slavko Patačko, 098 16 33 515

https://photos.google.com/share/AF1QipNBno8TYNThlK0dxr1AWnMr83wtg0vN-pIByXdh2rOUghsLM8YKsf3mkiuBfpkyMg?key=cC0zOGhFVXJBLXg0ZlQyanByaHdQeTVBZGlSXzVB&hl=hr