29. lipanj 2014. Staza Malog Princa i Kita Gaćešina

U nedjelju 29. lipnja 2014. osam visokogoraca HPD Željezničar uputilo se prema južnom Velebitu. Predviđeni program : Staza Malog princa i Kita Gačešina.

Kratki brifing kod Tatekove kolibe i krećemo najprije prema Špiljarovoj špilji

Vlado Božić UDK: 551.44(497.5)
Speleološki odsjek Hrvatskog planinarskog društva
“Željezničar” Zagreb Stručni članak – Špiljarova špilja
Raznih natpisa i potpisa iz 20. st. u svim lako dostupnim špiljama ima
neobično mnogo; oni svakako nagrđuju špilju, ali ima ih nekoliko zanimljivih, koje nastojimo sačuvati. Na jugoistočnom dijelu Velebita, na Crnopcu, u vrlo nepristupačnom kamenjaru, u vrijeme Prvog svjetskog rata, boravili su ljudi. Tu su se vjerojatno skrivali, ne želeći da budu unovačeni u vojsku. Samo petnaestak metara od nedavno sagrađenog planinarskog skloništa, Tatekove kolibe na Crnopcu, na nadmorskoj visini od oko 1100 m, nalazi se jamski ulaz dubok 6 m u malu špilju. Špilja je nazvana Špiljareva ili Dezerterska po dezerterima koji su se u prošlim ratovima skrivali na Velebitu, a zvali su ih “špiljarima”. U špilji je nađeno
ostataka vatrišta, stakla razbijenihboca, truleži od granja i dasaka (čak i jedna brava za vrata), a na stijeni špilje vještom klesarskom rukom isklesana godina 1915. Do Tatekove kolibe sada vodi dobro označena planinarska staza, a i šumska cesta je došla na udaljenost od 20 minuta hoda, pa je pristup do špilje jednostavan. Ostaje pitanje kako su ljudi pred gotovo jedno stoljeće dolazili u ovo bespuće i tu našli skrovište? Da nema ovih dokaza boravka u špilji teško bi se moglo povjerovati da je netko tu živio.
U tom bespuću nađeno je još nekoliko jama u kojima su, vjerujemo, u razdoblju Prvog i Drugog svjetskog rata obitavali ljudi, kao što je Zdenkova jama na stazi Malog princa i Tvrdoglava špilja između Kite
Gaćešine i Munižabinog vrha.

Staza Malog princa naziv je poznate planinarske staze koja se naziva još i poučna staza Malog princa. Smještena je na južnom dijelu Velebita, u blizini planinarskog skloništa Crnopac. Prolazi kroz Park Prirode Velebit, a vodi na vrh Bili Kuk (1171 m.n.v.).
Na postojanju ove staze treba zahvaliti zadarskom planinaru Slavku Tomerlinu Tateku koji je zajedno sa Zdenkom Morovićem (po kojemu je Zdenkova jama i dobila ime) oklinčao i markirao stazu.

Najatraktivnija za svje planinare Zdenkova jama nazvana je prema Zdenku Moroviću koji je u društvu Slavka Tomerlina-Tateka probijajući planinarsku stazu “Put malog princa” pronašao jamu duboku 43 m u kojoj su povremeno boravili ljudi.

Kita Gačešina (1226 m)

U blizini se nalazi jamski sustav Kita Gaćešina, najdulja pećina Dinarskog krša, dugačak čak 20656 metara, dok je Postojinska jama “stala” na 20570 metara.

A D.P. rekla bi: Dan i trenutak sunca sjao je ondje u točkici vas, tajanstvo milja u toplim grudima, škripavi koraci na stijenama zemaljskog blaga i u očima dan čudesnih duga prepun.

Autor teksta: Neven Martinis

Slike