3. izlet OPŠ – Krk 1.4.2017. od A do Jurandvora

Ranom subotnjom prvotravanjskom zorom, bez šale,  okupila se spremna ekipa OPŠŽ 2017 i njeni cijenjeni voditelji, na novi izlet prema prekrasnom otoku Krku.

Polovina grupe okupila se kod Lisinkog, dok je drugi dio grupe čekao autobus uz aveniju Dubrovnik, na autobusnim stanicama kod Ine i Savskog gaja.  

Oko 10h prijepodne stigli smo na našeg predviđenog polazišta. Autobus se zaustavio tik uz državnu cestu D102, ponad neodoljivog pogleda prema Bašćanskoj dolini….pogled sa vidikovca bio je čaroban. Druga stvar koja nas je opčinila svojom „pojavom“, jest visoki šestmetarski kameni monolit isklesan u obliku glagoljaškog slova A. Od predstavnice iz udruge „Sinjal“ dobili smo vrlo poućne i zanimljive upute i opis Bašćanskih glagoljskih staza na otoku Krku. Naš početak pješaćenja je ujedno i početna točka dotičnih Bašćanskih glagoljskih staza.

Oko 10:30 pod vjernim vodstvom prof. Mladena i njegovih vrijednih pomoćnika Ivane, Ive, Romana i Pere, spremni za polazak, krenuli smo prema prijevoju Treskavac (cca 315 mnv). Početak staze lagano smo se penjali asfaltnom cestom, dok je okoliš obilježavala raznolika mediteranska vegetacija i jedan omanji gušter zelembać. Uz ovdašnje mnogobrojne ovce, to je ujedno bila jedina vidljiva otočna „živina“ ☺! Došavši podno Velog vrha (542 mnv) zaustavili smo se na kraći odmor, a prof. Mladen nam je zadao predavanja o krškoj markaciji, koje se označuju na način kamenih piramida. Prikupivši sve potrebne informacije o markacijama u samoj praksi na terenu, uspeli smo se na Veli vrh. Do našeg prvog cilja vrha Obzove (568 mnv), ujedno najvišeg vrha na otoku Krku, djelila su nas i dva sedla i vrh Brestovica (552 mnv). Uspevši na naš zadani cilj vrh Obzova, usljedila je pobjeda za cijeli tim bez natjecanja! To je ujedno pređenih i 5,5 km staze pješaćenja.

Uzeli smo pauzu, te je usljedilo predavanje o novim čvorovima: Bulin i Prusik. Svladavši instrukcije o čvorovima, uzeli smo zasluženi kraći odmor, te smo uživali u pogledima…..pogledima….hmm…..ma gdje god da se okreneš nevjerojatan prizor; Sjeverno od nas u daljini uzdižu se Grobničke alpe, okretavši se dalje kružno prema Zapadu uočavala se vrlo vidljivija Ćićarija i Istra, otoci Cres, Lošinj u daljini, Rab, Sv. Grgur, Goli otok, zatim već skoro na Sjeveroistoku moćni nam Velebit. Koliko svega na maloj nadmorskoj visini…..otok Krk ima izuzetnu poziciju za divljenje……tako mali, a tako puno pruža! A kakvo samo plaventnilo u ovom nam prekrasnom sunčanom danu…prava milina.

I sami Vaclavov grebenski put, već je bio ispunjen otočkom pastirskom arhiktekturom (suhozidima, mrgarima, kružnim pojilištima za stoku, …), već je tada ulijevala sa sigurnošću najljepšu planinarsku stazu na otoku Krku.

Zaključak svih tih zapanjujućih pogleda jest pogled na samu Bašćansku kotlinu, a do tog pogleda došli smo uspevši se do hrpta Zminja (537 mnv). Narednih cca 4 km nastavili smo dalje šečući po samom hrptu, usjecima, usponima, prostranoj zaravni i uz same već znane otočke suhozide do sljedećeg cilja vrha Veliki Hlam (482 mnv).

Kraći odmorom, krenuli smo zadnjim dijelom naše današnje dionice, do odvojka prema Jurandvoru i vrhu Vorganj (389 mnv). Jedna ekipa krenula je sa odvojka do konačnog cilja crkve Sv. Lucije u Jurandvoru, dok je drugi dio ekipe nastavio do samog spomenutog vrha. Ujedno vrh Vorganj pružao je i prekrasan vidikovac na otok Prvić i samu Bašku uvalu. Zadivljeni pogledima koje je smo imali pred sobom, vrijeme je bilo i nama da se uputimo prema odvojku i konačnom cilju. Spuštajući se strmim sempertinskim kozjim putem sretno i spretno uspjeli smo doći do Jurandvora. Ukupni prijeđeni put od Velikog Hlama do Jurandvora je iznosio 5,2 km, a ukupno prijeđeno vrijeme sa svim stankama od prijevoja Treskavac do Jurandvora, iznosio je 6:30.

U crkvi Sv. Lucije imali smo sažeto i vrlo informativno predavanje o daleko poznatoj Bašćanskoj ploći i samom darovatelju terena za gradnju crkve kralju Dmitru Zvonimiru. Samo predavanje je bilo zanimljivo i poučno, te je samim time došlo kao „šlag na tortu“ našem uzbudljivom 3. Izletu.

Zadivljeni od A do Jurandvora, u sami smiraj dana krenuli smo i prema Zagrebu. Pohod je bio više nego uspješan…..

Hvala lijepo otoku Krku i našim dragim voditeljima na omogućenoj prilici upoznavanja otoka i svih ostalih zanimljivostima.

Do viđenja nekom novom priliko dragi otoče!

Zbogom

Ivan Šimić

Fotozapis:

https://photos.google.com/share/AF1QipOAx5RyS-58XGbLuP2tDWfbXI5WOXstVcw3l9UebTe8gQIqVD5Ue_Hrke_FviMvrA?key=RC1KUmZCQi1GQlNLLU5JWHFGNmhXVFVZdzZ3a3B3