7. tradicionalni pohod na Zarin, 828m

HPD Željezničar Vas poziva na jednodnevni izlet 7. TRADICIONALNI POHOD NA ZARIN, najviši vrh Škamnice, Brinje s posjetom špilji Siničići

Sokolac_Brinje_07_1DAN POHODA:  nedjelja, 3.travnja  2016.

Vodičica:  Višnja Krznarić, mobitel: 099-6962-591

Vrijeme polaska:  7,00 sati

Mjesto polaska:  iza koncertne dvorane V. Lisinski

Vrijeme povratka:  oko 17,30 sati iz Brinja

Težina ture:  lagana, uspon oko 2 sata, povratak oko 1,30;

razgled špilje oko 30 min

Oprema: standardna planinarska u skladu s prognozom,

UZ OBAVEZNU  SVJETILJKU (lampu)

Prijevoz:  autobus po cijeni od 80,00 kn (akontacija)

Prijave:  UTORKOM kod vodič-ice Višnje ili                                    

               na mobitel uz obavezno plaćanje do 29.03.2016.

Dnevnik pohoda:  u Brinju po cijeni od 5,00 kn

Hrana:  nadaleko poznati brinjski fažol po cijeni od 15,00 kn

 

Opis puta: Po dolasku u Brinje (oko 8,30), odlazimo odmah  do špilje Siničići, koja je udaljena od Brinja 4 km. Razgled špilje moguć je u gojzericama, uz OBAVEZNU svjetiljku. Oko 9,30 većina nas će se vratiti u Brinje i do 10 sati, kad kreće Pohod, moguće se okrijepiti u lokalnim kafićima. Jedna grupa će od špilje krenuti prema Zarinu (pod vodstvom Mladena Stankovića i lokalnog vodiča). To je dodatnih 3,30-4,00 sati hoda.

U 10 h kreće POHOD od „novog hotela“ (kao i obično) uz lokalne vodiče i pripadnike HGSS-a koji će osiguravati stazu. Oko 20 min po cesti, a onda kroz šumu, do vrha Zarin, 828m odakle se pruža lijepi pogled na Brinje. Ako nastavimo još 10 min dolazimo do vidikovca Kozjak odakle je lijepi pogled na prostrano Brloško polje i Gusić jezero.

Oko 13 sati treba krenuti natrag, da bismo oko 14,30 bili kod kapele Presvetog Trojstva, gdje ćemo ići u obilazak s vodičem. Jedinstvena trokatna kapela se nalazi u kompleksu starog grada Sokolca, koji se spominje u davnom 15. stoljeću i jedan je od najbolje sačuvanih spomenika tog vremena. Iza toga krećemo u obilazak  Zavičajne zbirke koja ima preko 700 eksponata, pod znalačkim vodstvom g-đe i g-dina Perković.

Nakon razgleda idemo još oko 500 metara  cestom prema Senju, do kućice PD“ Škamnice“ koja se nalazi iza crkvice sv. Fabijana i Sebastijana (bit će oznake na skretanjima). Tamo nas čekaju domaćini sa svojim čuvenim brinjskim fažolom, okrijepom razne vrste i glazbom..

U dobrom raspoloženju dočekat ćemo podjelu Zahvalnica i naslova časnog Prijatelja Brinja, za one kojima će ovo biti 6-ti dolazak.

U 17,25 treba biti kod autobusa kako bismo krenuli prema Zagrebu, nadam se zadovoljni još jednim lijepim planinarskim druženjem. Predviđeno vrijeme povratka je oko 19 sati.

Vodič-ica ima pravo promjena u skladu s okolnostima.

Želim nam vedro i veselo raspoloženje.

Vaša vodičica:

Višnja Krznarić