9. TRADICIONALNI POHOD NA ZARIN, nedjelja 8.travnja 2018.

Vrijeme polaska:  7,00 sati

Mjesto polaska:  iza koncertne dvorane V. Lisinski

Vrijeme povratka:   17 sati iz Brinja

Težina ture:  lagana, uspon oko 2 sata, povratak oko 1,30

Oprema: standardna  planinarska u skladu s prognozom

Prijevoz:  autobus  po cijeni od 80,00 kn (akontacija)

Prijave:  UTORKOM  kod vodič-ice  Višnje ili na mobitel  099-6962-591  uz obavezno plaćanje do 03.04.2018.

Dnevnik pohoda:  u Brinju po cijeni od 5,00 kn

Hrana:  nadaleko poznati brinjski fažol po cijeni od 20,00 kn

Opis puta: Po dolasku u Brinje (oko 9,30), imamo slobodno vrijeme za jutarnju kavicu i druge vrste okrijepe u brinjskim kafićima.

U 10 h kreće POHOD od „novog hotela“ (kao i obično) uz lokalne vodiče i pripadnike HGSS-a koji će osiguravati stazu. Oko 20 min po cesti, gdje su postavljene ploče Poučnog puta, a onda kroz šumu, do vrha Zarin, 828m odakle se pruža lijepi pogled na Brinje. Ako nastavimo još 10 min dolazimo do vidikovca Kozjak odakle je lijepi pogled na prostrano Brloško polje i Gusić jezero.

Oko 13 sati treba krenuti natrag, da bismo oko 14,30 bili kod kapele Presvetog Trojstva na Sokolcu, gdje ćemo ići u obilazak s vodičem. Jedinstvena trokatna kapela se nalazi u kompleksu starog grada Sokolca, koji se spominje u davnom 15. stoljeću i jedan je od najbolje  sačuvanih spomenika tog vremena. Iza toga krećemo u obilazak Zavičajne zbirke koja ima preko 700 eksponata, pod znalačkim vodstvom g-đe i g-dina Perković. U blizini je i most na rječici Gati iz 1800.godine, spomenik mineru – rad Radovanija iz 1984.god.

Nakon razgleda idemo još oko 500 metara  cestom prema Senju, do kućice PD“ Škamnice“ koja se nalazi iza crkvice sv. Fabijana i Sebastijana (bit će oznake na skretanjima). Tamo nas čekaju domaćini sa svojim čuvenim brinjskim fažolom, okrijepom razne vrste i glazbom..

U dobrom raspoloženju dočekat ćemo podjelu Zahvalnica i naslova časnog Prijatelja Brinja, za one kojima će ovo biti 6-ti dolazak.

U 17h  treba biti kod autobusa (koji će biti parkiran nedaleke) kako bismo krenuli prema Zagrebu, nadam se zadovoljni još jednim lijepim planinarskim druženjem.

Vodiči imaju pravo promjena u skladu s okolnostima.

Želimo nam vedro i veselo raspoloženje.                                            

                                                                                                                   Vaša vodič-ica:  Višnja Krznarić  mobi: 099-6962-591