ANIĆA KUK I BOJIN KUK 17-18.09.2022.


Anića kuk (712m) i Bojin kuk (1110m) pripadaju vrhovima južnog Velebita i nalaze se na području Nacionalnog Parka Paklenica. S vrha Anića kuka posebno se lijepo vidi klanac Velike Paklenice i najviši vrhovi Velebita. S Bojinog kuka se otvara pogled na Vaganski vrh i Sveto brdo, na otok Pag, te na čitavo Veliko Rujno. Ljepota ovog planinarskog izleta je u prekrasnim kamenim galerijama koje kao da su nikle iz livada koje ih okružuju.
PLAN IZLETA: Polazak je u subotu 17.09.2022. u 5.30 sati. Vozimo se do Starigrada Paklenice gdje ćemo u dolasku obaviti nabavku namirnica za večeru i brzinski ostaviti višak stvari u apartmanima. Kombijima ulazimo u NP Paklenica do početne točke uspona na Anića kuk. Prva polovica staze je ugodna planinarska, a drugi dio je malo zahtjevniji obzirom da dolazimo na stjenoviti dio i na škrape. Ukupno trajanje ture cca 5 sati. Kanjon Velike Paklenice poznat je po brojnim penjačkim smjerovima pa ćemo se nakon povratka do kombija okušati u penjanju laganijih, početničkih smjerova. Odlazak u apartmane, roštiljanje, večera i noćenje.
Drugi dan ujutro napuštamo apartmane i krećemo kombijima prema Bojinom kuku. Kombije ostavljamo na Vagancu i započinjemo naš uspon. Prvi dio staze je ugodna planinarska staza, a drugi dio je stjenovit teren prepun kamenih oblika i škrapa. Pred samim vrhom nalazi se sajla koja olakšava prolazak strmog i izloženog dijela ali ona se može i zaobići nastavljajući dalje po škrapama sve do vrha. Ovdje ćemo ovisno o stanju na terenu napraviti dvije grupe. Nakon dulje pauze na vrhu vraćamo se prema kombijima, ukupno trajanje ture cca 6 sati. Povratak u Zagreb u večernjim satima.


VAŽNO – TEŽINA STAZE: za oba izleta je potrebna spretnost i iskustvo u hodanju po izrazito stjenovitom terenu i škrapama. Na nekim dijelovima uspona potrebno je pomoći se i rukama.


VRIJEME I MJESTO POLASKA: Subota 17.09. u 5:30 sati iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. (molim doći 10 minuta ranije kako bi krenuli na vrijeme).


PREHRANA: na turama prehrana iz ruksaka, a u subotu navečer ćemo zajedničkim snagama napraviti roštilj pa od kuće ponesite sve što vam treba (napacano meso i tekuća pitanja – sve ćemo ostaviti u frižideru u apartmanima prilikom dolaska).


OPREMA: planinarska: gojzerice, štapovi, penjačke rukavice, vjetrovka, zaštita od sunca… oni koji će se okušati u sportskom penjanju neka ponesu ako imaju penjački pojas, penjačice i kacigu – ostali će posuditi.


PLAĆANJE: Cijena prijevoza 340 kn, cijena noćenja 110 kn i cijena ulaznice u NP 40 kn uz predočenje planinarske iskaznice (bez iskaznice 60 kn).
Akontacija 100 kn utorkom od 19:30-20:30 sati u prostorijama društva.

Vodiči: Marina Hanžek 091 799 59 59, Željko Novak


Svaki sudionik izleta potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu HPS-a za 2022. godinu, te da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka vodiča.